Aeroméxico



















Aeroméxico





ІАТА
AM

ІКАО
AMX
Позивний
AEROMEXICO
Тип
авіакомпанія
Дата заснування
1934
Хаби
Мехіко
Альянс
SkyTeam[1]
Дочірні компанії
Aeroméxico Connect[d] і Aeroperú[d]
Штаб-квартира
Мехіко
Керівник
Andrés Conesa Labastida[d]
Сайт
aeromexico.com

AeroMéxico, Aerovías de México, S. A. de C. V. — мексиканська авіакомпанія, що одна з чотирьох компаній-засновників авіаційного альянсу пасажирських перевезень SkyTeam. Базовий аеропорт — Міжнародний аеропорт Мехіко, Мексика.


Компанія здійснює внутрішні та міжнародні перевезення в країни Азії, Європи, Центральної Америки, Південної Америки, Канади та США. Aeroméxico є єдиною авіакомпанією Латинської Америки, виконує рейси в Азію. Компанія також була єдиною в Мексиці, виконує рейси в Європу, поки в січні 2009 року авіакомпанія Mexicana не відкрила власний рейс в аеропорт Лондона Гатвік.[2]


Aeroméxico разом зі своїм підрозділом Aeroméxico Connect виконує 24,8% всіх пасажирських перевезень всередині країни, що дозволяє вважати її найбільшим внутрішнім авіаперевізником Мексики. На ринку міжнародних перевезень Aeroméxico займає друге місце після Mexicana з часткою 12,8% від усього обсягу ринку.


Aeroméxico разом з Aeroméxico Connect виконує близько 650 щоденних рейсів до 67 пунктів призначення на чотирьох континентах і має в своєму флоті 104 літака.




Зміст





  • 1 Історія

    • 1.1 Заснування компанії: 1934 рік


    • 1.2 з 1950-х по 1980-ті роки


    • 1.3 1990-ті роки


    • 1.4 2000-ті роки



  • 2 Дочірні компанії


  • 3 Салон

    • 3.1 Економічний клас


    • 3.2 Перший клас


    • 3.3 Харчування



  • 4 Флот і пункти призначення

    • 4.1 Раніше експлуатувалися судна



  • 5 Авіаподії і нещасні випадки


  • 6 Примітки




Історія |



Заснування компанії: 1934 рік |




Регулярний рейс Мехіко-Акапулько, 1935 р.


Авіакомпанія була заснована Антоніо Діас Ломбардо (Antonio Díaz Lombardo) 14 вересня 1934 року під назвою Aerovías de México. Першим літаком в активі компанії був Stinson SR, що управлявся пілотом Хуліо Синсер (Julio Zinser). Він же відкрив і перший маршрут авіакомпанії Мехіко-Акапулько 15 вересня 1934 року.


Під час Другої світової війни компанія продовжувала розвиватися з допомогою американської авіакомпанії Pan American, що володіла до того часу чвертю активів мексиканського перевізника. До початку 1950-х років Aerovías de México приєднувала різні дрібні авіакомпанії по всій країні а потім об'єдналася з другої за величиною Aerovias Guest, яка виконувала до того часу рейси в Мадрид і Париж, мала в своєму флоті легендарний Douglas DC-3 і його наступника DC-4.



з 1950-х по 1980-ті роки |


В кінці 50-х років парки DC-4 був замінений літаками Douglas DC-6 і трьома Bristol Britannia, які стали першими турбогвинтовими літаками в історії компанії. У 1958 році відкрився новий рейс в аеропорт Айдлуайлд (Idlewild, нині JFK — Міжнародний аеропорт ім. Джона Кеннеді в Нью-Йорку). Рейс Мехіко-Нью Йорк відразу виявився дуже вигідним маршрутом не тільки для Aerovías de México, але і для її північноамериканських конкурентів.


У 1959 році авіакомпанія була націоналізована. Між 1962 і 1963 роками Aerovías de México об'єдналася з Aerovías Guest México, нова авіакомпанія отримала назву Aeronaves de México («Літаки Мексики»). Через кілька років парк компанії поповнився першими реактивними лайнерами Douglas DC-8, на них були відновлені польоти в Європу. До злиття компаній ці рейси виконувалися Aerovías de México на взятих в оренду у авіакомпанії" Mexicana літаках Comet IV-C.


В 1970 році згідно з планом уряду Мексики всі внутрішні авіаперевезення країни були націоналізовані та передані в управління Aeronaves de México, таким чином компанія отримала контроль над вісьмома невеликими перевізниками, які згодом були розформовані. На початку 1970-х виводяться з експлуатації DC-6 і Bristol Britannia, а в лютому 1972 року авіакомпанія змінила свою назву на сучасну Aeroméxico.


У 1974 році авіакомпанія в числі перших отримала два літака Douglas DC-10-30, а також сім Douglas DC-9-32. Протягом 1970-х років популярність Aeroméxico у країні значно зросла, що частково було наслідком спритного маркетингового ходу авіакомпанії: якщо при зйомках якогось кінофільму виникала необхідність показати в кадрі літак, то їм обов'язково був літак з логотипом Aeroméxico. Наприкінці 1970 років у флот авіакомпанії надходять ще два DC-9-15, і вперше починаються регулярні рейси в Канаду.


На початку 1980-х років компанія ввела в експлуатацію три літака DC-10, два McDonnell Douglas MD-82, вісім DC-9-32.


31 серпня 1986 року літак Aeroméxico вперше зазнав авіакатастрофи за межами Мексики. Douglas DC-9-32, що виконував рейс 498 Мехіко-Лос Анджелес, зіткнувся з невеликим приватним Piper PA-28 Cherokee, обидва літаки впали на землю в передмісті Лос-Анджелеса. Екіпаж і всі 64 пасажира Дугласа, три з Пайпера і ще п'ятнадцять на землі загинули. Розслідування причин трагедії тривало три роки і після довгого судового розгляду загиблий екіпаж Дугласа був визнаний невинним, оскільки було встановлено, що Пайпер самовільно увійшов в зону трафік-контролю комерційних рейсів.


В кінці 80-х державна компанія Aeroméxico потрапила в найглибшу кризу в своїй історії і в квітні 1988 року була оголошена банкрутом. Основними причинами банкрутства послужили відсутність чіткої організації діяльності авіакомпанії, експлуатація парку літаків, середній вік якого становив 20 років, а також дії мексиканського уряду по експропріації доходів компанії. У серпні 1989 року Aeroméxico провела процедуру приватизації своєї власності.



1990-ті роки |




Посадка Boeing 737 Aeroméxico в аеропорту Ванкувера




Флагман флоту Boeing 777-200ER в аеропорту Барахас


Початок 90-х років став непростим часом для Aeroméxico: з-за війни в Перській затоці стало дорожчати паливо, виникали постійні проблеми з профспілкою, на ринок авіаперевезень в Мексиці вийшли нові авіакомпанії TAESA, Сара і Aviacsa. У квітні 1991 року Aeroméxico вводить в експлуатацію два Boeing 767-200, замінюючи ними DC-10 на рейсах до Європи, Нью-Йорк і Тіхуану. Два наступних Boeing 767-300 надходять на початку 1992 року. Все це відбувається в рамках виконання плану авіакомпанії по введенню в дію 26 літаків Boeing 757 і Boeing 767, призначених зокрема для відкриття прямих рейсів в Мадрид і Париж, а також рейсів в Франкфурт через Мадрид і Рим через Париж.


У 1991 році група власник компанії Grupo Aeroméxico був у числі інших інвесторів, які намагалися придбати американську авіакомпанію Continental Airlines. Після цієї невдалої спроби Aeroméxico купила перевізника Aeroperú, перуанську авіакомпанію-банкрута, виставлену урядом Перу на торги в рамках її приватизації.


У жовтні 1992 року введено в дію ще два 767-300, загальна кількість 767-х склало шість літаків. В наступному році Aeroméxico взяла під своє управління компанію Aeromonterrey, у профспілки пілотів якої виник конфлікт з авіакомпанією Mexicana.


Через три місяці після відставки президента країни Карлоса Салінаса, у грудні 1994 року сталася перша з серії послідували за нею протягом 18 місяців девальвація національної валюти, після чого країна увійшла в період економічної кризи. Aeroméxico довелося припинити свої рейси до Франкфурта і Рим, чотири MD-80 і чотири 767-х були повернуті з оренди назад, для пілотів авіакомпанії вводився ранній вік виходу на пенсію, інші категорії співробітників авіакомпанії чекала та ж доля. Новий 767, який повинен був ввестися в експлуатацію в квітні 1995 року, довелося продати авіакомпанії Lan Chile (нинішня LAN Airlines). Ринок перевезень відновився в період між 1996 і 1998 роками, після чого в оренду знову були взяті вісім MD-80 і два Boeing 767-200.



2000-ті роки |





Boeing 767-200 Aeroméxico


В період з 2000 по 2005 роки Aeroméxico експлуатувала флот з 60 літаків (плюс 20 літаків в дочірній компанії Aeroméxico Connect) і протягом цього часу змінила п'ять генеральних директорів. 29 березня 2006 року авіакомпанія оголосила про відкриття прямого повітряного сполучення між Мехіко і Японією з посадкою в Тіхуані, що стало можливим завдяки придбанню двох далекомагістральних лайнерів Boeing 777-200ER. Aeroméxico стала четвертою авіакомпанією Латинської Америки, що здійснює рейси до Японії, після Varig і нині вже неіснуючих TAESA і VASP.


29 червня 2006 року Aeroméxico і лізингова компанія International Lease Finance Corporation (ILFC) оголосили про розміщення замовлення на оренду трьох літаків Boeing 787, які повинні надійти на початку 2010 року, і двох 787 з початком оренди в 2011 році.


У 2006 році власник Aeroméxico — компанія Consorcio AeroMéxico SA de CV — зіштовхнулася з серйозними фінансовими проблемами і виставила авіакомпанію на продаж. 17 жовтня 2007 року в результаті тижневого аукціону фінансова група Grupo Financiero Banamex стає переможцем торгів, запропонувавши найвищу ціну в 249,1 млн доларів США.



Дочірні компанії |


  • Aeroméxico Connect (колишня назва Aerolitoral) — регіональна авіакомпанія, що базується в Міжнародному аеропорту ім.генерала Маріано Ескобедо, Монтеррей, Мексика.

  • Aeromexpress — вантажний авіаперевізник, базовий порт в Міжнародному аеропорту Мехіко.

  • Aeroméxico Travel — чартерна авіакомпанія з базовим аеропортом у Канкуні. Компанія утворена недавно і експлуатує два MD-83 і один MD-87.


Салон |



Економічний клас |



  • Embraer EMB-145
    • Журнали авіакомпанії Escala і Gran-Plana.


    • Дьюті фрі на деяких міжнародних рейсах.

    • Безкоштовні газети на рейсах з базових аеропортів і головних пунктів призначення.



  • Embraer ERJ-190 і McDonnell Douglas MD-82/83/87/88
    • Журнали авіакомпанії Escala і Gran-Plana.

    • Дьюті-фрі на деяких міжнародних рейсах.

    • Безкоштовні газети на рейсах з базових аеропортів і головних пунктів призначення.

    • 10 музичних каналів і безкоштовні навушники.



  • Boeing 737-700/800
    • Журнали авіакомпанії Escala і Gran-Plana.

    • Дьюті-фрі на деяких міжнародних рейсах.

    • Безкоштовні газети на рейсах з базових аеропортів і головних пунктів призначення.

    • 10 музичних каналів і безкоштовні навушники.

    • Відеоекрани над пасажирськими кріслами, фільми на рейсах тривалістю більше двох годин.



  • Boeing 767-200/300 (стара компонування)
    • Журнали авіакомпанії Escala і Gran-Plana.

    • Дьюті-фрі на деяких міжнародних рейсах.

    • Безкоштовні газети на рейсах з базових аеропортів і головних пунктів призначення.

    • 10 музичних каналів і безкоштовні навушники.

    • Відеоекрани над пасажирськими кріслами.

    • Індивідуальні набори засобів особистої гігієни на далекомагістральних рейсах.



  • Boeing 767-200/300 (нова компоновка) і Boeing 777-200
    • Журнали авіакомпанії Escala і Gran-Plana.

    • Дьюті-фрі на деяких міжнародних рейсах.

    • Безкоштовні газети на рейсах з базових аеропортів і головних пунктів призначення.

    • 10 музичних каналів і безкоштовні навушники.

    • Персональні дисплеї пасажирів. Система розваг AVOD (Audio and Video On-Demand), крім стандартних послуг аудіо - і відеосервісів надаються доступ в Інтернет, ігри, інформація про авіакомпанії і аеропортах, а також поточна інформація про політ.

    • Індивідуальні набори засобів особистої гігієни на далекомагістральних рейсах.



Перший клас |


Aeroméxico пропонує сервіс першого класу на всіх рейсах, за винятком рейсів літаки Embraer EMB-145 і Saab 340B дочірньої компанії Aeroméxico Connect.



Харчування |


В економічному класі Aeroméxico і Aeroméxico Connect пропонують легкі закуски і безалкогольні напої. На рейсах тривалістю понад півтори години і на будь-якому міжнародному рейсі авіакомпанії пасажири забезпечуються повним харчуванням (гарячою або холодною), широким асортиментом алкоголю, соків, чаєм, водою та іншими безалкогольними напоями. У першому класі крім перерахованого пропонуються Шампанське і канапки. Також у першому класі на рейсах міжнародних напрямків в наявності вибір страв ексклюзивної мексиканської кухні.



Флот і пункти призначення |


У зв'язку з нестачею В повітряному флоті компанії далекомагістральних лайнерів, в даний час діяльність Aeroméxico зосереджена на Америці, вводяться рейси на Монреаль, Торонто, Сан-Франциско, Денвер і Медельїн.



Флот Aeroméxico станом на листопад 2016 р.:[3]













































Лайнер
Всього
Замовлено
Пасажирів

(Перший/Економ)


Призначення
Примітка
Boeing 737-700
19
0
124 (12/112)

Ближньо - і середньомагістральні

Мексика, США і Канада


Всі з винглетами
Boeing 737-800
34
0
150 (24/126)

Ближньо - і середньомагістральні

Мексика, Перу, Колумбія і США


Всі з винглетами

Boeing 777-200ER
4
0
268 (49/219)

277 (49/228)



Далекомагістральні

Тіхуана, Мадрид, Париж, Сан Паулу, Азія



AVOD в обох класах

Boeing 787-8 Dreamliner
9
0
243 (32/211)

Міжнародні


Boeing 787-9
2
3




Boeing 737 MAX 8
0
60



Станом на листопад 2016 середній вік повітряних суден авіакомпанії становив 7,6 років.



Раніше експлуатувалися судна |


  • Stinson SR Reliant

  • Travel Air

  • Bellanca CH-200

  • Бічкрафт Стеггервінг

  • Avro Anson

  • Boeing 247D

  • Lockheed Constellation

  • Bristol Britannia

  • Convair 340

  • Douglas DC-3

  • Douglas DC-4

  • Douglas DC-6

  • Douglas DC-8-50

  • McDonnell Douglas DC-9-15

  • McDonnell Douglas DC-9-31/32

  • McDonnell Douglas DC-10-15

  • McDonnell Douglas DC-10-30

  • Boeing 757-200

  • McDonnell Douglas MD-82

  • McDonnell Douglas MD-83

  • McDonnell Douglas MD-88


Авіаподії і нещасні випадки |


  • 31 серпня 1986 року. Літак DC-9-32 (реєстраційний XA-JED) рейсу 498 авіакомпанії Aeromexico, що вилетів з Міжнародного аеропорту Мехіко в Міжнародний аеропорт Лос-Анджелес зіткнувся в повітрі з приватним літаком Piper PA-28-181, який їхав з Аеропорту Замперіні-Філд в Аеропорт Біг-Бір-Сіті. Пілот Пайпера помилково увійшов у контрольну зону аеропорту Лос-Анджелес, виникла плутанина в керуванні повітряним рухом. Після зіткнення обидва літаки впали вниз. DC-9 розбився в передмісті Біг-Бір-Сіті, зруйнувавши одинадцять будинків і пошкодивши сім інших. Пайпер впав на вільне до того моменту поле для гольфу. В результаті катастрофи загинуло 64 людини на Дугласі, троє на Пайпері і 15 людей на землі. Головними причинами авіакатастрофи названі недоліки диспетчерського забезпечення радарних станцій і помилки в процедурах зльотів та посадок повітряних суден.[4]


Примітки |




  1. http://www.skyteam.com/en/about/



  2. Directory: World Airlines. Flight International. 2007-03-27. с. 49. 


  3. Aeroméxico Fleet Details and History. www.planespotters.net. Процитовано 2016-11-17. 


  4. 1986 год








Popular posts from this blog

Save data to MySQL database using ExtJS and PHP [closed]2019 Community Moderator ElectionHow can I prevent SQL injection in PHP?Which MySQL data type to use for storing boolean valuesPHP: Delete an element from an arrayHow do I connect to a MySQL Database in Python?Should I use the datetime or timestamp data type in MySQL?How to get a list of MySQL user accountsHow Do You Parse and Process HTML/XML in PHP?Reference — What does this symbol mean in PHP?How does PHP 'foreach' actually work?Why shouldn't I use mysql_* functions in PHP?

Compiling GNU Global with universal-ctags support Announcing the arrival of Valued Associate #679: Cesar Manara Planned maintenance scheduled April 23, 2019 at 23:30 UTC (7:30pm US/Eastern) Data science time! April 2019 and salary with experience The Ask Question Wizard is Live!Tags for Emacs: Relationship between etags, ebrowse, cscope, GNU Global and exuberant ctagsVim and Ctags tips and trickscscope or ctags why choose one over the other?scons and ctagsctags cannot open option file “.ctags”Adding tag scopes in universal-ctagsShould I use Universal-ctags?Universal ctags on WindowsHow do I install GNU Global with universal ctags support using Homebrew?Universal ctags with emacsHow to highlight ctags generated by Universal Ctags in Vim?

Add ONERROR event to image from jsp tldHow to add an image to a JPanel?Saving image from PHP URLHTML img scalingCheck if an image is loaded (no errors) with jQueryHow to force an <img> to take up width, even if the image is not loadedHow do I populate hidden form field with a value set in Spring ControllerStyling Raw elements Generated from JSP tagds with Jquery MobileLimit resizing of images with explicitly set width and height attributeserror TLD use in a jsp fileJsp tld files cannot be resolved