Клан Гей




Герб вождів клану Гей.




Тартан клану Гей.




Руїни замку Слейнс.


Клан Гей (шотл. - Clan Hay, гельск. - Clann MacGaraidh) - клан Хей, клан МакГарайд - один з кланів рівнинної частини Шотландії - Лоуленду. Клан у свій час зіграв дуже важливу роль у політиці та історії Шотландії. Нині люди клану Гей розсіяні по світу і живуть у різних країнах та на різних материках. Історично клан Гей жив і володів землями в Абердинширі, Банффширі, Мореї, Найрнширі - це було серце країни Гей. Крім того, люди клану Гей здавна жили в Пертширі (особливо навколо Перта), у Шотландському Прикордонні та на Шетландських островах.


Гасло клану: Serva jugum - Трмайте ярмо (лат.)


Слоган клану: A Hay! A Hay! - Гей! Гей!


Символи клану: омела біла, сокіл


Вождь клану: Високоповажний Мерлін Серельд Віктор Гілберт Гей (шотл. - Merlin Sereld Hay) - ХХIV граф Ерролл, лорд Слайнс, баронет Гей


Історична резиденція вождя клану: Замок Слайнс (шотл. - Slains Castle)


Сучасна резиденція вождя клану: Вудбарі-Холл (шотл. - Woodbury Hall)




Зміст





  • 1 Історія клану Гей

    • 1.1 Походження назви клану Гей


    • 1.2 Легенда про Лункарті


    • 1.3 Вільям де Гая


    • 1.4 Нормандські корені клану Гей


    • 1.5 Спадкоємці Вільяма ІІ де Гая


    • 1.6 XIV століття - війна за незалежність Шотландії


    • 1.7 XVI століття - англо-шотландські війни


    • 1.8 XVII століття - громадянська війна на Британських островах


    • 1.9 XVII століття - повстання якобітів



  • 2 Вожді клану Гей

    • 2.1 Септа Гей Ерролл


    • 2.2 Септа Гей Кінфаун



  • 3 Замки клану Гей


  • 4 Джерела




Історія клану Гей |



Походження назви клану Гей |


Назва клану Гей походить від назви місцевості Ла Гей (фр. - La Haye) на півострові Котенті в Нормандії, де розташовано декілька селищ. Назва Ла Гей походить від давніх слів haia, hedge, що означало «частокіл». Назва перетворилася в англійському варіанті на назву Гей, а в гельському варіанті на назви Гарайд, Гара або Гарай.



Легенда про Лункарті |


Є дві основні версії походження клану Гей. Перша версія називається ще «Легенда про Лункарті». Для клану Гей ця легенда є важливою і сприймається ними як істина. Гектор Бек (гельск. - Hector Boece) - шотландський історик записав перший відомий нам варіант легенди про Лункарті в своїй праці «Історія Шотландії» - «Scotorium Historia», що була опублікована в 1525 році, а друге видання здійснене у 1575 році. Є чисельні версії легенди, основані на роботах Гектора Бека, що включають різні літературні фантазії. Джордж Б’юкенен у своїй праці «Історія королівства Шотландія» - «Rerum Scoticarum Historia», що була опублікована у 1582 році наводить цю легенду, опускаючи деякі поетичні деталі щодо польоту яструба, що розмежував землі. У 2010 році Саттон опублікував гіпертекстове видання латинською та англійською мовою - перевидав книгу Гектора Бека 1575 року, забезпечивши таким чином доступ до вихідної легенди про виникнення клану Гей.


Згідно традиції та легенди про Лункарті походження благородного клану Гей пов’язане з подіїю, що відбулася за часів правління короля Шотландії Кеннета ІІІ у 980 році. В той час армія данців-вікінгів напала на Шотландію. Шотландська армія зітнулася з ними в битві під Лункарті, що недалеко від Перту. Шотландці були розбиті переважаючою армією данців-вікінгів, що почали переслідувати відступаючих. Один селянин- шотландець та двоє його синів, що якраз були родом з цих місць, стояв у вузькій ущелині між горами, куди направлялись залишки шотландської армії та їх переслідувачі. Тоді селянин закричав шотландцям: «Що краще - бути знищеним нещадними ворогами під час втечі, чи померти з честю за свободу своєї землі? Розвертайтеся і ідіть битися з ворогом!» І сам схопив леміш і закричав, що підмога вже близько. Вікінги подумали, що вони потрапили у засідку, і що тут є свіжа армія шотландців і побігли в безладі. Шотландці таким чином перемогли, країна була врятована від поневолення. Селянин, якого звали Гей був доставлений в тодішню столицю Шотландії в Сконе до короля. І король нагородив його титулом та землями на річці Тей біля Говрі. Розміри земель визначив сокіл, який злетів з руки людини і зробив коло над землями. Цю землю назвали потім Ерролл. Король нагородив селянина та його нащадків шляхетським титулом та гербом - срібним з трьома червоними мітками - на згадку про селянина та двох його синів - три щити, що захистили Шотландію.


Достовірність легенди неодноразово заперечувалась істориками. Шотландський історик Джон Хілл Бертон писав, що ця історія про битву під Лункарті є вигадкою самого Гектора Бека. Але насправді Бертон був неправий. Справа в тому, що легенда про Лункаріт згадується в історичних джерелах задовго до Гектора Бека. Так у 1440 році Волтер Бауер писав у своїй книзі «Історія Шотландії» - «Scotorum Historia», що під час битви під Лункарті скандинави зі своїм королем були повністю розбиті. І в цьому він спирався на давні джерела і літописи, які були відомі йому, але які не дійшли до нашого часу.


Те, що битва відбулася насправді, а не була легендою, свідчать і інші джерела. Зокрема роботи преподобного Монкріффа опубліковані у 1791 році. Він провів розкопки в тих місцях де згідно легенди відбулась битва і розкопав кургани з чисельними похованнями воїнів, залишками зброї, вуздечок. Хоча ці розкопки не проводили професійні археологи, і точна дата битви так і лишилась не визначена. Монкріфф пише про сильну традицію серед місцевих жителів - місцеві жити розповідали про битву так детально, ніби вона відбулася вчора. Про те, що тут колись відбулась кровопролитна битва свідчить і назва приходу Редгортон, що означає «Червоні поля» (від крові). Згідно переказів данці-вікінги були розбиті під пагорбом Тернагейн-Хіллок (шотл. - Turnagain Hillock).


Існує розбіжність щодо дати битви та короля, що правив тоді Шотландією. Називають дату 980 рік та короля Кеннета ІІІ, але він правив у 997 - 1005 роках. Кеннет ІІ правив у 971 - 995 роках.


Джеймс Бальфур Пол пише, що у 980 році в Шотландії не було традиції гербів вождів кланів і що прізвища і клану Гей не було в Шотландії до приходу норманів.



Вільям де Гая |


Одним з вождів клану Гей був норманський лицар Де Ла Гая (Де Гей). Є відомості про Вільяма ІІ Де Гая та його дружину Єву Пітміллі. Вільям ІІ де Гая був сином Вільяма І де Гая та його дружини Юліани де Соуліс - сестри Ранульфа І де Соуліс. Він був першим вождем клану Гей про якого є достовірні історичні документи від 1160 року. Про нього відомо, що він був виночерпом при дворі королів Шотландії Малкольма IV та Вільгельма І. Він отримав титул І барона Ерролл від короля Вільяма І. Вільяма ІІ Де Гая помер після 1201 року і йому успадкував його син Девід.



Нормандські корені клану Гей |


Витоки клану Гей Ерролл були досліджені Вагнером (шотл. - Wagner) у 1954 році. Він представив докази на основі різних джерел і на основі геральдики, що вожді клану Гей є нащадками нормандських лицарів Де Ла Гей або Де Ла Гу з півострова Котенті, що в Нормандії. Про це також свідчать королівські грамоти, надані Девіду де Гая - сину Вільяма ІІ де Гая у 1230 році. Цією грамотою король підтверджував право графів Ерролл володіти гербом - срібним щитом з трьома червоними щитами. Цей герб не має ніякої схожості з гербом родку Де Ла Гей з Англії, але цей герб такий же, що використовував Жан Де Ла Гай-Гу (фр. - Jean de La Haye-Hue) з Нормандії у 1368 - 1375 роках.


Рід вождів клану Гей простежується в Шотландії з ХІІ століття з часів правління короля Вільяма ІІ. Вагнер писав, що вожді клану Гей пов’язані з норманською шляхетною родиною Соуліс - з Ранульфом І де Соуліс. Нині цей рід називається Лай Гей-Белелфонд (фр. - La Haye-Bellefond) і живе в дилині річки Суле (фр. - Soules). Імено Соуліс рідко зустрічається в Англії, частіше Гей, обидва імені знайдені в записах ХІІІ століття щодо замку Довер.



Спадкоємці Вільяма ІІ де Гая |


Девід де Гая був одружений з Геленою - дочкою Гілберта або Гілле Брігте (гельск. - Gille Brigte) - графа Страхерна. Вони мали дітей:


  • Гілберта - спадкоємця Девіда де Гая і титула граф Ерролл. Він був предком септи Нобл, що вимерла 1717 року. Нащадки споріднені з графами Кілмарнок. Його нащадки - нинішні графи Ерролл.

  • Вільям де Гая - отримав від свого брата землі в графстві Ерролл у 1235 році, що називаються Лейс. Право володіти цими землями підтвердив нащадкам Вільяма у 1451 році граф Едмунд Гей. Ця септа змінила свою назву на Гей-Бальфур Лейс. Вони володіли землями в графстві Перт та землями Рандерстон у Файфі. Джон Берк писав, що гілка Гей-Балфур Лейс є нащадками по чоловічій лінії шляхетної родини Гей.

  • Девід - став священиком в Ерролл.

Гілберт був шерифом Перт, перш ніж у 1262 році став регентом короля Олександра ІІІ. Він одружився з Ідонеа - дочкою Вільяма Коміна, графа Бухан. Вони мали сина Ніколаса.



XIV століття - війна за незалежність Шотландії |


Сином Гілберта де Гая був Ніколас де Гая Ерролл. Він став шерифом Перт у 1288 році. 12 липня 1296 року він присягнув на вірність королю Англії Едварду І Довгоногому - як і більшість вождів шотландських кланів і підписав «Рагман Роллс». Він був викликаний Едвардом І на засідання парламенту Шотландії у 1303 році. Він мав чотирьох синів:


  • Гілберта де Гая

  • Ніколаса де Гая - пастора з Фоссовей, декана Данкельду

  • Джона де Гая - священика з Ерролл

  • Х'ю де Гая - одного із сподвижників Роберта Брюса - борця за незалежність Шотландії. Хоча цей же Х'ю де Гая присягнув на вірність королю Англії Едварду І у 1296 році.

Гілберт де Гая Ерролл присягнув на вірність королю Англії у 1296 році, проте у 1306 році він приєднався до повстанців під час війни за незалежність Шотландії і затато воював за свободу протягом усієї війни. Гілберт де Гая брав участь у битві під Баннокберн у 1314 році. Король Англії Едвард І офіційно оголосив Гілбеота де Гая зрадником, а король вільної Шотландії Роберт І Брюс нагородив його землями Слайнс в Абердінширі, титулом констебля королівства Шотландія. Гілберт де ла Гей був одним з тих, хто розробляв і підписав декларацію Арброат у 1320 році.



XVI століття - англо-шотландські війни |


Під час англо-шотландських війн клан зазнав великих втрат під час битви під Флодден у 1513 році. Серед відомих людей клану Гей був сер Гілберт Гей - шотландський лицар, що був в армії Жанни де Арк під час Столітньої війни.


Після реформації і перемоги протестантизму в Шотландії клан Гей лишився вірним католицизму, був союзником католицької королеви Шотландії Марії Стюарт, що призначила вождя клану Гей - Джорджа Гея - VII графа Ерролл лорд-лейтенантом центральної Шотландії. Френсіс Гей - ІХ граф Ерролл був залучений у змову проти королеви Англії Єлизавети І. Після викриття змови і поразки Непереможної Армади він пішов у вигнання. Замок Слайнс був зруйнований за наказом короля Шотландії і лишається в руїнах і досі.



XVII століття - громадянська війна на Британських островах |


Під час громадянської війни на Британських островах Джеймс Гей підтримав роялістів і повів своє військо проти Ковенанторів, брав участь у битві під Абердіном у 1644 році, в якій роялісти здобули перемогу. Сер Вільям Гей Делгайт воював у війську роялістів Джеймса Грема - І маркіза Монтроз, був начальником штабу його армії, воював за короля Англії Карла І. Потім він потрапив у полон, був кинутий за ґрати і страчений у 1650 році. Після реставрації монархії йому влаштували урочисті державні похорони - препоховали як героя у 1660 році.



XVII століття - повстання якобітів |


Після пакту та укладення союзу з Англією у 1707 році клан Гей відверто симпатизував якобітам. Клан Гей лишився вірним династії Стюартів і підтримав повстання якобітів у 1715 році та повстання якобітів 1745 року. ХІІІ граф Ерролл був нагороджений орденом Будяка - отримав цю нагороду від Джеймса Френсіса Едварда Сюарта (страрого претендента). Йому успадкувала його сестра Мері, що використала руїни замку Слайнс як місце зустрічі повстанців і особисто закликала клан Гей боротися за свободу Шотландії та за короля Карла Едварда Стюарта.


Після поразки повстання клан Гей був лояльним до британського уряду і чимало людей клану Гей доклали чимало зусиль до розширення Британської імперії.



Вожді клану Гей |



Септа Гей Ерролл |


  • Вільям Гей (? - 1462) - вождь з 1449 року, І барон Гей Ерролл, з 1453 року - І граф Ерролл.

  • Ніколас Гей (? - 1470) - вождь клану з 1462 року, ІІ граф Ерролл.

  • Вільям Гей (? - 1507) - вождь клану з 1470 року, ІІІ граф Ерролл.

  • Вільям Гей (? - 1513) - вождь клану з 1507 року, IV граф Ерролл.

  • Вільям Гей (? - 1541) - вождь клану з 1513 року, V граф Ерролл.

  • Вільям Гей (1521 - 1541) - вождь клану у1541 році, VІ граф Ерролл.

  • Джордж Гей (? - 1573) - вождь клану з 1541 року, VІІ граф Ерролл.

  • Ендрю Гей (? - 1585) - вождь клану з 1573 року, VІІІ граф Ерролл.

  • Френсіс Гей (30 квітня 1564 року - 16 червня 1631 року) - вождь клану з 1585 року, ІХ граф Ерролл.

  • Вільям Гей (? - 1636) - вождь клану з 1631 року, Х граф Ерролл.

  • Гілберт Гей (? - 1675) - вождь клану з 1636 року, ХІ граф Ерролл.

  • Джон Гей (? - 1704) - вождь клану з 1675 року, ХІІ граф Ерролл.

  • Чарльз Гей (? - 1717) - вождь клану з 1704 року, ХІІІ граф Ерролл.

  • Мері Гей (? - 19 серпня 1758 року) - жінка на посаді вождя клану з 1717 року, ХІV графиня Ерролл.

  • Джеймс Гей (20 квітня 1726 року - 3 липня 1778 року) - вождь клану з 1758 року, ХV граф Ерролл.

  • Джордж Гей (1767 - 1798) - вождь клану з 1778 року, ХVІ граф Ерролл.

  • Вільям Гей (1772 - 1819) - вождь клану з 1798 року, ХVІІ граф Ерролл.

  • Вільям Джордж Гей (1801 - 1846) - вождь клану з 1819 року, ХVІІІ граф Ерролл.

  • Вільям Гаррі Гей (1823 - 1891) - вождь клану з 1846 року, ХІХ граф Ерролл.

  • Чарльз Гор Гей (1852 - 1927) - вождь клану з 1891 року, ХХ граф Ерролл.

  • Віктор Олександр Серелд Гей (1876 - 1928) - вождь клану з 1927 року, ХХІ граф Ерролл.

  • Жосслін Віктор Гей (1901 - 1941) - вождь клану з 1928 року, ХХІІ граф Ерролл.

  • Діана Деніс Гей (5 січня 1926 року - 16 травня 1978 року) - на посаді вождя клану з 1941 року, ХХІІІ графиня Ерролл.

  • Мерлін Серелд Віктор Гілбер Гей (нар 20 квітня 1948 року) - вождь клану з 1978 року, ХХІV граф Ерролл.


Септа Гей Кінфаун |


  • Джордж Гей (1571 - 1634) - вождь септи з 1627 року, І лорд Гей Кінфаун, І віконт Дупплін, І граф Кінноулл.

  • Джордж Гей (? - 1644) - вождь септи з 1634 року, ІІ граф Кінноулл.

  • Вільям Гей (? - 1677) - вождь септи з 1644 року, ІІІ граф Кінноулл.

  • Джордж Гей (? - 1687) - вождь септи з 1677 року, ІV граф Кінноулл.

  • Вільям Гей (? - 1709) - вождь септи з 1687 року, V граф Кінноулл.

  • Томас Гей (1660 - 1719) - вождь септи з 1709 року, VІ граф Кінноулл.

  • Джордж Гей (1689 - 1758) - вождь септи з 1719 року, VІІ граф Кінноулл.

  • Томас Гей (1710 - 1787) - вождь септи з 1758 року, VІІІ граф Кінноул.

  • Роберт Гей-Драммонд (1751 - 1804) - вождь септи з 1787 року, ІХ граф Кінноулл.

  • Томас Гей-Драммонд (1785 - 1866) - вождь септи з 1804 року, Х граф Кінноулл.

  • Джордж Гей-Драммонд (1827 - 1897) - вождь септи з 1866 року, ХІ граф Кінноулл.

  • Арчібальд Гей (1855 - 1916) - вождь септи з 1897 року, ХІІ граф Кінноулл.

  • Джордж Гей (1902 - 1938) - вождь септи з 1916 року, ХІІІ граф Кінноулл.

  • Джордж Гей (1902 - 1938) - вождь септи з 1916 року, ХІV граф Кінноулл.

  • Артур Гей (1935 - 2013) - вождь септи з 1938 року, ХV граф Кінноулл.

  • Чарльз Гей (нар. 1962) - вождь септи з 2013 року, ХVІ граф Кінноулл.


Замки клану Гей |


  • Замок Делгейті (шотл. - Delgatie Castle) - біля Абердіну, клан отримав цей замок після 1314 року.

  • Замок Слайнс (шотл. - Slains Castle) - резиденція вождів клану. Є старий замок Слайнс і новий замок Слайнс.

  • Замок Дупплін (шотл. - Dupplin Castle) - біля Перту.

  • Замок Дунс (шотл. - Duns Castle) - у Берквікширі.

  • Замок Іншох (шотл. - Inshoch Castle) - у Найрнширі.

  • Замок Меггінх (шотл. - Megginch Castle) - біля Перту.

  • Замок Нейдпат (шотл. - Neidpath Castle) - біля Піблс.

  • Замок Парк (шотл. - Park Castle) - біля Галловей.

  • Замок Єстер (шотл. - Yester Castle) - у Східному Лотіані.


Джерела |


  • Black, George Fraser (1946). "The Surnames of Scotland: Their Origin, Meaning, and History". New York: New York Public Library. pp. 494–495.

  • Burke, John (1832). A General and Heraldic Dictionary of the Peerage and Baronetage of the British Empire. H. Colburn and R. Bentley. p. 443.

  • Complete Guide to Heraldry; p.415; By Arthur Charles Fox Davies, and Graham Johnston; Published by Kessinger Publishing, 2004; ISBN 978-1-4179-0630-7, ISBN 978-1-4179-0630-7; link

  • The History of Scotland from Agricola's Invasion to the Revolution of 1688, Vol 1, By John Hill Burton; p.364-365, Will. Blackwood and Sons, 1867

  • S Taylor, DER Watt, B Scott, eds (1990). Scotichronicon by Walter Bower in Latin and English.Vol.5. Aberdeen: Aberdeen University Press. pp. 341–343.

  • Moncrieff, D. Parish of Redgorton. In: The Statistical Account of Scotland, 1791-1799. 523-542, p 527 only.


Popular posts from this blog

Save data to MySQL database using ExtJS and PHP [closed]2019 Community Moderator ElectionHow can I prevent SQL injection in PHP?Which MySQL data type to use for storing boolean valuesPHP: Delete an element from an arrayHow do I connect to a MySQL Database in Python?Should I use the datetime or timestamp data type in MySQL?How to get a list of MySQL user accountsHow Do You Parse and Process HTML/XML in PHP?Reference — What does this symbol mean in PHP?How does PHP 'foreach' actually work?Why shouldn't I use mysql_* functions in PHP?

Compiling GNU Global with universal-ctags support Announcing the arrival of Valued Associate #679: Cesar Manara Planned maintenance scheduled April 23, 2019 at 23:30 UTC (7:30pm US/Eastern) Data science time! April 2019 and salary with experience The Ask Question Wizard is Live!Tags for Emacs: Relationship between etags, ebrowse, cscope, GNU Global and exuberant ctagsVim and Ctags tips and trickscscope or ctags why choose one over the other?scons and ctagsctags cannot open option file “.ctags”Adding tag scopes in universal-ctagsShould I use Universal-ctags?Universal ctags on WindowsHow do I install GNU Global with universal ctags support using Homebrew?Universal ctags with emacsHow to highlight ctags generated by Universal Ctags in Vim?

Add ONERROR event to image from jsp tldHow to add an image to a JPanel?Saving image from PHP URLHTML img scalingCheck if an image is loaded (no errors) with jQueryHow to force an <img> to take up width, even if the image is not loadedHow do I populate hidden form field with a value set in Spring ControllerStyling Raw elements Generated from JSP tagds with Jquery MobileLimit resizing of images with explicitly set width and height attributeserror TLD use in a jsp fileJsp tld files cannot be resolved