Клан Джонстон




Гребінь клану Джонстон.




Герб вождів клану Джонстон.




Тартан клану Джонстон.




Руїни замку Лохвуд.


Клан Джонстон (шотл. - Clan Johnstone) - один з кланів рівнинної частини Шотландії - Лоуленду. Володів землями в Шотландському Прикордонні. Клан Джонстон включає як мінімум дві різні гілки - Джонстон Аннандейл з областей Дамфріс та Галловей і Джонстон Каскібен з Абердінширу. Крім цих гілок існують інші септи клану Джонстон, які, очевидно, не споріднені в двома основними гілками клану Джонстон. Назва Джонстон, що стосується цих гілок походить від назви міста Перта (Сент-Джонстон) або походить від інших місць в Шотландії з назвою Джонстон.


Гасло клану: Nunquam non paratus - Ніколи не готові (тобто, завжди готові) (лат.)


Символ клану: гілка червоного глоду


Вождь клану: Патрік Ендрю Вентворт Гоуп-Джонстон (шотл. - Patrick Andrew Wentworth Hope-Johnstone) - ХІ лорд Аннандейд та Гартфелл, лорд Джонстон, ХХVI вождь клану Джонстон, ХІ Стюарт Аннандейл, ХІ хранитель замку Лохмабен


Історична резиденція вождів клану: Замок Лохвуд-Тауер (шотл. - Lochwood Tower)


Нинішня резиденція вождя клану: Мансон Регіллс, південний Моффат (шотл. - Mansion Raehills, south of Moffat)




Зміст





  • 1 Історія клану Джонстон

    • 1.1 Походження клану Джонстон


    • 1.2 XV століття - війни кланів


    • 1.3 XVІ століття - війни кланів тривають


    • 1.4 XVІІ століття - громадянська війна на Британських островах


    • 1.5 XVІІІ століття - повстання якобітів


    • 1.6 Сучасна історія клану Джонстон



  • 2 Джерела




Історія клану Джонстон |



Походження клану Джонстон |


Клан Джонстон в минулому був одним з найпотужніших кланів Шотландського Прикордоння. Клан володів землями в Аннандейл та землями в західній частині Шотландського Прикордоння. Більше 600 років клан Джонстон стояв на сторожі шотландського кордону і захищав Шотландію від нападів англійських військ та озброєних загонів.


Вважається, що вожді клану Джонстон англо-саксонського походження - лицарі, що пішли на службу до короля Шотландії. Перший з вождів клану Джонстон, що згадується в історичних документах був Джон Джонстон. Він мав сина Гілберта Джонстона. Про це згадується в документах, що датовані 1194 роком. До 1214 року він отримав від Вільяма Брюса - лорда Аннандейл в нагороду за службу землі в південному Аннандейлі. Гілберт був посвячений в лицарі і став називатися Гілберт де Джонстон.


Сер Джон Джонстон був лицарем графства Дамфріс. Він фігурує в документі «Рагман Роллс» від 1296 року - документі, який підписали вожді шотландських кланів присягнувши на вірність королю Англії Едварду І Довгоногому. У 1381 році його правнук був призначений старостою (шотл. - Warden) західних земель Шотландського Прикордоння. Лерди Джонстон воювали в той час з ангійцями і брали участь у битвах під Солвей у 1378 році та під Оттерберн у 1388 році.



XV століття - війни кланів |


У ті часи в Шотландії клани постійно ворогували між собою і вели війни за землю, пасовища, худобу. Під час цих кланових війн вони здійснювали рейди та набіги на землі інших кланів і викрадали худобу, а інколи і повнісю розорювали землі ворожих кланів. Це не тільки вважалося нормальним, але і вважалося доблестю викрасти худобу в ворожого клану. У Шотландському Прикордонні крім міжкланових війн постійно велися війни з Англією. Англійські загони напатали на шотландські землі, грабували и нищили майно. В свою чергу загони штландських кланів здійснювали напади на ангійські землі з метою згабунку, здобичі або здійснюючи помсту. Століттями тривало таке життя у Шотландському Прикордонні. Клан Джонстон прославився своїми хоробрими воїнами, вправними вершниками, що мали шкіряні обладунки і були озброєні списами. У верхів'ях річки Аннан є западина, де клан Джонстон переховував викрадену худобу. Вожді кланів будували собі неприступні замки. Цитаделлю клану Джонстон був звмок Лохвуд - міцна фортеця, оточена лісом і болотом.


У XIV столітті клан Джонстон був васалом могутнього клану Дуглас та його вождів - графів Дуглас. Але потім клан Джонстон з васалів перетворився в ворогів клану Дуглас. Це відбулося тоді, коли між кланом Дуглас і королем Шотландії виникла війна і клан Джонстон став на сторону короля. Повстання клану Дуглас було подавлене у 1455 році. Чорні Дугласи фактично правили південною Шотландією і були серйозною загрозою для влади королів Шотландії з клану і династії Стюарт. Клан Джонстон бився з Чорними Дугласами у битвах під Аркінхолм, що в Дамфрісширі, брали участь в осаді королем замку Трів у Кіркубрі. Клан Дуглас був розбитий, позбавлений прав та майна, а король Джеймс ІІ нагородив клан Джонстон колишніми володіннями клану Дуглас. Син старости Західного Прикордоння - Адам Джонстон став І лердом Джонстон. Адам Джонстон брав участь у битві під Сарк у 1448 році. Син Адама Джонстона підтримав короля Шотландії Джеймса ІІ під час його війни з кланом Дуглас і відіграв важливу роль у придушенні повстання проти корони. Король нагородив його землями Бьюттл та Саннох, що недалеко від замку Трев, що колись належав клану Дуглас з Галловей. Люди з клану Джонстон розселились по всьому Аннандейлу та Ланаркширу. У 1542 році королева Марія Стюарт оголосила володіння вождів клану Джонстон вільним баронством.



XVІ століття - війни кланів тривають |


Клан Джонстон довгий час ворогував з кланом Моффат, що теж був кланом Шотландського Прикордоння. У 1557 році ворожнеча і війна між цими кланами досягла кульмінації - вождь клану Моффат - Робет Моффат був вбитий. Клан Джонстон потім напав на землі клану Моффат, загнав людей з клану Моффат до церкви спалив церкву разом з людьми. Тих, хто виривався з палаючої церкви вбивали. Клан Моффат був майже повністю знищений. Через 70 років всі землі клану Моффат були передані клану Джонстон по причині величезних боргів клану Моффат з якими вони не змогли розплатитися.


У 1578 році клан Джонстон вибрав раду з 12 арбітрів, щоб злагодити внутрішньокланові суперечки і об'єднанися під проводом вождя клану Джонстон. Рада складалася з Джонстонів з Карнсоллоха, з Джонстонів з Крейгіберна, з Елсішилдсу, з Ферхому, з Фінгланду, з Хоуджіллу, з Локербі, з Марджорібанксу, з Міллбанку, з Ньютону, з Полдину та з Вомфрі.


На відміну від багатьох інших шотландських кланів, які в той час робили набіги і грабунки земель тільки інших шотландських кланів, клан Джонстон здійснював набіги на землі Англії. Крім інших шотландських кланів клан Джонстон ворогував і воював з кланом Максвелл у 1593 році. У цьому році лорд Максвелл - вождь клану Максвелл був вбитий разом з багатьма іншими воїнами свого клану під час битви під Драйф-Сендс. Пізніше, у 1608 році відбулась зустріч між вождями кланів Джонстон та Максвелл з метою примирення. Виникла суперечка і сварка, і лорд Максвелл несподівно вихопив сховані під плащем пістолети і зрадницьки і підступно вбив вождя клану Джонстон - Джеймса Джонстона. Потім лорд Максвелл втік до Франції. Але пізніше вождь клану Максвелл був заарештований, засуджений і публічно страчений на горло в Единбурзі - його повісили.


У той час клан Джонстон постійно згадується в документах як клан, що порушує спокій у Прикордонні і фігурує у списку кланів, що додається у 1597 році до законів парламенту Шотландії, що були прийняті для "заспокоєння і тримання в покорі диких жителів Прикордоння".



XVІІ століття - громадянська війна на Британських островах |


У 1633 році король Англії та Шотландії Карл І нагородив вождя клану Джонстон - Джеймса Джонстона титулом лорда Джонстона Лохвуда. Десять років по тому його нагородили титулом лорд Гартфелл. Під час громадянської війни вождь клану Джонстон спочатку підтримав ковенанторів, але потім приєднався до роялістів - до Джеймса Грема - І маркіза Монтроз. Брав участь у битві під Кілсіт у 1645 році. Потрапив в полон під час битви під Філіфау. Ковенантори, захопивши в полон вождя клану Джонстон та його сина спочатку винесли їм смертний вирок, але потім замінили його на штраф у сумі 100 000 шотландських фунтів. Син вождя клану Джонстон - Джеймс Джонстон був кинутий за грати в замок Думбартон, потім його перевели в замок Сент-Ендрюс, потім в Единбурзький замок. Потім, після реставрації монархії король Карл ІІ нагородив його титулами граф Аннандейл і граф Гартфелл.


Була ще одна гілка вождів клану Джонстон - Джонстон Каскібен. Сер Джордж Джонстон Каскібен був нагороджений титулом баронета Нової Шотландії у 1626 році. ІІІ баронет Джонстон воював під прапорами Вільгельма Оранського і брав участь у битві на річці Бойн у 1690 році в Ірландії. У цій битві ірландські повстанці-католики були розбити британською армією протестантів.



XVІІІ століття - повстання якобітів |


Вільям Джонстон - ІІІ граф Гартфелл і ІІ граф Аннандейл і Гатфелл отримав титул маркіза Аннандейл в 1701 році. Вільям Джонстон спочатку підтримував рух і повстання якобітів, але потім перейшов на бік британського уряду і Вільгельма Оранського, вірно йому служив, був нагороджений Орденом Чортополоху. Вільям Джонстон обіймав важливих державних посад, включаючи президента Таємної ради, лорд-охоронцем Великої Печатки і Державного секретаря Великої Британії по справах Шотландії, лордом парламенту Великої Британії.


Джеймс Джонстон - ІІ маркіз Аннандейл помер бездітним у Неаполі в 1730 році. Він володів родовим маєтком 9 років. Його на посаді вождя клану змінив другий син І маркіза Аннандейл - Джордж - ІІІ маркіз Аннандейл, що отримав цей титул в 1747 році. Він успішно вів справи клану. Він помер бездітним і на цьому рід маркізів Аннандейл урвався. Після його смерті в 1792 році звання вождя клану отримав його племінник - Джеймс Хоуп-Джонстон - ІІІ граф Гоуптаун.



Сучасна історія клану Джонстон |


Через 200 років після того, як урвалася основна лінія вождів клану, в 1983 році Геральдична палата Шотландії офіційно визнала Персі Вентуорта-Хоупа-Джонстона з Аннандейлу, спадкового Хранителя замку Лохмабен, нащадка дочки першого маркіза Аннандейл, вождем клану Джонстон. Після його смерті в тому ж році вождем став його син Патрік Ендрю Вентуорт-Хоуп-Джонстон. У 1985 році Палата лордів задовольнила вимогу вождя на титул графа Аннандейл та Хартфелл. Вождь живе зі своєю дружиною - графинею Сьюзан Джозефіною Росс-Хоуп-Джонстон у Рехиллсі, в Аннандейлі. Вони мають сина - лорда Девіда Джонстона та дочку - леді Джулію Джонстон.


Джонстони з Каскібену, що в Абердінширі походять від Стівена Клерка, що, як стверджують, був сином лерда Джонстона з Аннандейлу, хоча ця гіпотеза вельми дискучійна. Вождь цієї гілки з Каскібену став у XVII столітті баронетом Нової Шотландії, та його нащадок, що нині живе в Америці, є нинішнім вождем цієї гілки.



Джерела |


  • Clan History Retrieved on 2007-11-19

  • ANNANDALE AND HARTFELL, CHIEF OF JOHNSTONE Retrieved on 2007-11-19

  • Way, George and Squire, Romily. Collins Scottish Clan & Family Encyclopedia. (Foreword by The Rt Hon. The Earl of Elgin KT, Convenor, The Standing Council of Scottish Chiefs). Published in 1994. Pages 178 - 179.

  • RCAHMS. "Lochwood Tower (66370)". Canmore. Retrieved 22 September 2013.

  • Way, George and Squire, Romily. Collins Scottish Clan & Family Encyclopedia. (Foreword by The Rt Hon. The Earl of Elgin KT, Convenor, The Standing Council of Scottish Chiefs). Published in 1994. Pages 274 - 275.

  • Clan/Family Histories - Moffat - Local Feuds rampantscotland.com. Retrieved 21 September 2013.

  • pej-Webmaster@clanmaxwellusa.org. "Clan Maxwell, Feud History". Clanmaxwellusa.com. Retrieved 2013-08-15.


Popular posts from this blog

Save data to MySQL database using ExtJS and PHP [closed]2019 Community Moderator ElectionHow can I prevent SQL injection in PHP?Which MySQL data type to use for storing boolean valuesPHP: Delete an element from an arrayHow do I connect to a MySQL Database in Python?Should I use the datetime or timestamp data type in MySQL?How to get a list of MySQL user accountsHow Do You Parse and Process HTML/XML in PHP?Reference — What does this symbol mean in PHP?How does PHP 'foreach' actually work?Why shouldn't I use mysql_* functions in PHP?

Compiling GNU Global with universal-ctags support Announcing the arrival of Valued Associate #679: Cesar Manara Planned maintenance scheduled April 23, 2019 at 23:30 UTC (7:30pm US/Eastern) Data science time! April 2019 and salary with experience The Ask Question Wizard is Live!Tags for Emacs: Relationship between etags, ebrowse, cscope, GNU Global and exuberant ctagsVim and Ctags tips and trickscscope or ctags why choose one over the other?scons and ctagsctags cannot open option file “.ctags”Adding tag scopes in universal-ctagsShould I use Universal-ctags?Universal ctags on WindowsHow do I install GNU Global with universal ctags support using Homebrew?Universal ctags with emacsHow to highlight ctags generated by Universal Ctags in Vim?

Add ONERROR event to image from jsp tldHow to add an image to a JPanel?Saving image from PHP URLHTML img scalingCheck if an image is loaded (no errors) with jQueryHow to force an <img> to take up width, even if the image is not loadedHow do I populate hidden form field with a value set in Spring ControllerStyling Raw elements Generated from JSP tagds with Jquery MobileLimit resizing of images with explicitly set width and height attributeserror TLD use in a jsp fileJsp tld files cannot be resolved