Югославія




















Югославія
Jugoslavija








1918 – 1992



Прапор Югославія


Прапор



Розташування Югославія



Столиця

Белград

Форма правління

Королівство Югославія,
Соціалістична Федеративна Республіка Югославія

Історія

 - Проголошення
1918
 - Вступ до ООН

24 жовтня 1945
 - Конституційна реформа

21 лютого 1974
 - Розпад Югославії

25 червня 1991 — 27 квітня 1992

Валюта

Югославський динар






Попередник

Наступник






State Flag of Serbia (1882-1918).svg

Королівство Сербія

Flag of the State of Slovenes, Croats and Serbs.svg

Держава словенців, хорватів і сербів












Хорватія

Flag of Croatia (1990).svg

Словенія

Flag of Slovenia.svg

Північна Македонія

Flag of North Macedonia (1992–1995).svg

Боснія і Герцеговина

Flag of Bosnia and Herzegovina (1992-1998).svg

Федеративна Республіка Югославія

Flag of Yugoslavia (1992–2003).svg


Розташування політичних утворень, відомих як Югославія. Кордони змінювались протягом років


Югославія (Jugoslavija, Jyгославиja) — федеративна держава, яка існувала у XX столітті на Балканському півострові, що у Південній Європі. Основними народами Югославії були серби, хорвати, словенці, боснійці, македонці, чорногорці та албанці. Столицею Югославії був Белград.


Югославія виникла внаслідок падіння Австро-Угорської імперії по завершенню Першої світової війни. Спершу ця держава була королівством, що об'єднало Сербію, Чорногорію і колишні австро-угорські землі Боснії, Хорватії та Словенії. Після Другої світової війни до влади в Югославії прийшли комуністи і вона перетворилася на союзну федеративну республіку, що складалася з шести республік і двох автономій. На початку 1990-их більшість цих республік проголосили незалежність від Белграда, що спричинило низку воєнних конфліктів, відомих як Югославські війни. З 1992 по 2003 роки у складі Югославії залишилися лише дві республіки і дві автономії.


2006 року Югославія остаточно розпалася на Чорногорію та Сербію, а 2008 року Сербія де-факто втратила одну з автономій — Косово.




Зміст





  • 1 Історія

    • 1.1 Королівство Югославія


    • 1.2 Комуністична Югославія


    • 1.3 Розпад і мала Югославія



  • 2 Югославсько-українські взаємини


  • 3 Нові держави


  • 4 Примітки


  • 5 Література


  • 6 Див. також




Історія |





Королівство Югославія |


Докладніше: Королівство Югославія

Югославію створили 1 грудня 1918 р. спочатку як Королівство сербів, хорватів і словенців, а з жовтня 1929 р. — Югославія (з сербською династією Карагеоргійовичів на чолі).


Міжвоєнну добу в історії Югославії характеризували боротьба партій, встановлення монархічної диктатури короля Александра Карагеоргійовича (6 січня 1929 р.), вбивство короля у Марселі (9 жовтня 1934 р.), «березневий путч» (27 березня 1941 року) генерала Д. Сімовича тощо.




Розділ окупованої Югославії між країнами-окупантами


6 квітня 1941 року війська Третього Рейху та її союзників вторглися на територію Югославії. Король Петро ІІ Карагеоргієвич утік з урядом з країни, а військове командування 18 квітня підписало беззастережну капітуляцію. Територію Югославії розподілили між окупантами, а на території колишньої Хорватської бановини (до якої німці пізніше приєднали Боснію й Герцеговину), утворено Хорватську державу, очолену організацією «усташів» і «поґлавніком» Анте Павелічем (10 квітня 1941 р.).


Від середини 1941 р. антинімецьке повстання охопило всю країну. Протягом 1942–1944 рр. у ньому сформувалися дві панівні течії: під проводом воєнного міністра югославського екзильного уряду в Лондоні, полковника Дражі Михайловича, антикомуністичного та монархічного напряму (четники), і Народно-визвольне військо Югославії (НВВЮ) під проводом Йосипа Броз Тіто і комуністичної партії. Визвольна боротьба перетворилася на громадянську війну, яка закінчилася перемогою НВВЮ (9 травня 1945 р.) за підтримки союзників і Червоної армії.


У жовтні 1944 через масові напади червоноармійців на громадян Югославії (зокрема, зафіксували 121 зґвалтування, 111 — з убивствами жертви, 1204 пограбування із завданням тілесних ушкоджень) керівники Югославії попросили голову радянської місії генерала Ніколая Корнєєва[ru] вгамувати насильників і розбійників. Той почав кричати про «наклеп» — жоден злочинець не був покараний. Між Й. Броз Тіто та Сталіним «пробігла чорна кішка».[1]



Комуністична Югославія |


Докладніше: Соціалістична Федеративна Республіка Югославія

Установчі збори, скликані Народним фронтом (під проводом КПЮ), проголосили (29 листопада 1945 р.) Югославію Федеративною Народною Республікою (ФНРЮ), а 30 січня 1946 р. схвалено конституцію ФНРЮ.






































НазваСтолицяПрапор
Герб


Соціалістична Республіка Боснія і Герцеговина
босн. Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina


Сараєво

Flag of Bosnia and Herzegovina (1946–1992).svg

Coat of Arms of the Socialist Republic of Bosnia and Herzegovina.svg


Соціалістична Республіка Хорватія
хорв. Socijalistička Republika Hrvatska


Загреб

Flag of Croatia (1947–1990).svg

Coat of Arms of the Socialist Republic of Croatia.svg


Соціалістична Республіка Македонія
мак. Социјалистичка Република Македонија


Скоп'є

Flag of the Socialist Republic of Macedonia (1946–1992).svg

State Coat of arms of Macedonia.svg


Соціалістична Республіка Чорногорія
серб. Socijalistička Republika Crna Gora


Тітоград*

Flag of Montenegro (1946–1993).svg

Coat of arms of Montenegro (1945–1994).svg


Соціалістична Республіка Сербія
серб. Социјалистичка Република Србија


Белград

Flag of Serbia (1947–1992).svg

Coat of arms of Serbia (1947–2004).svg


Соціалістичний автономний край Косово
серб. Социјалистичка Аутономна Покрајина Косово


Приштина

Flag of Serbia (1947–1992).svg

Coat of arms of Serbia (1947–2004).svg


Соціалістичний автономний край Воєводина
серб. Социјалистичка Аутономна Покрајина Војводина


Нові-Сад

Flag of Serbia (1947–1992).svg

Coat of arms of Serbia (1947–2004).svg


Соціалістична Республіка Словенія
словен. Socialistična Republika Slovenija


Любляна

Flag of Slovenia (1945–1991).svg

Coat of Arms of the Socialist Republic of Slovenia.svg

КПЮ (від листопада 1952 р. — Союз Комуністів Югославії) стала єдиною політичною партією і, після проголошення Конституційного закону про основи суспільного й політ. устрою ФНРЮ та про союзні органи влади, змінила низку статей конституції (з 1946 р.) та формально перебрала повну владу.


Країна не входила до «Варшавського договору». Політико-економічний лад у країні — дивна суміш комуністичної ідеології та відносного економічного лібералізму. Діяли приватні магазини, ремісники, селяни мали право мати 10 га землі, необмежену кількість худоби.


За спогадами сербського історика, автора 3-х книг про Югославію, Сербію Михайла Рамача (1951 р. н.), він отримав закордонний паспорт та поїхав до Італії у віці 14 років. Працював журналістом в другій половині 1970-х, його редакція могла вільно передплатити «Тайм», «Ньюзвік», «Шпіґель», «Панораму[en]». Безкоштовно отримували «Правду», «Литературную газету», «Огоньок» та купу безглуздих публікацій з Москви, яка тратила шалені гроші на «безглузду пропаганду». Покоління М. Рамача відверто глузувало з московської пропаганди.


Дозволяли писати про окремі негативні явища, піддавати критиці окремі рішення державних органів. Забороняли писати проти політичної системи країни, пожиттєвого президента. Не дозволяли засновувати інші партії.[1]



Розпад і мала Югославія |


Докладніше: Розпад Югославії, Югославські війни та Союзна Республіка Югославія


Розпад Югославії


Факторами розпаду Югославської федерації стали смерть Йосипа Тіто (*1892—†1980) і фіаско проведеної його наступниками національної політики, розпад світової соціалістичної системи, сплеск націоналізму в Європі (причому не тільки в країнах Центрально-Східного регіону). У 1990 році у всіх шести республіках СФРЮ були проведені місцеві вибори. Перемогу на них усюди здобули націоналістичні сили.


Зважаючи на наростання національних розбіжностей згідно з заповітом Тіто після його смерті пост президента країни був скасований, а на чолі країни стала Президія, члени якої (глави союзних республік і автономних областей) щорічно змінювали один одного по черзі. Короткочасний економічний підйом в середині 1980-х років закінчився стрімкою інфляцією і розвалом економіки, що призвело до загострення відносин між економічно розвиненішими Сербією, Хорватією і Словенією, та іншими республіками.


У ході громадянської війни і розпаду від Великої Югославії в кінці XX століття відокремилися чотири з шести союзних республік (Словенія, Хорватія, Боснія і Герцеговина, Північна Македонія). Тоді ж на територію спочатку Боснії і Герцеговини, а потім автономного краю Косово були введені миротворчі сили ООН під керівництвом США. Для врегулювання, згідно з рішенням ООН, міжетнічного конфлікту між сербським і албанським населенням Косова край був переведений під протекторат ООН. Тим часом Югославія, в якій на початку XXI століття залишалося дві республіки, перетворилася в Сербію і Чорногорію: з 1992 по 2003 роках — Союзна Республіка Югославія (СРЮ), з 2003 по 2006 роках — конфедеративний Державний Союз Сербії і Чорногорії. Югославія остаточно припинила існування з виходом з союзу Чорногорії 3 червня 2006 р.



Югославсько-українські взаємини |


Докладніше: Українсько-югославські відносини


Нові держави |


Докладніше: Південна Європа








































Герб
Прапор
Назва
офіційна назва
Форма правління
Столиця

Coat of arms of Bosnia and Herzegovina.svg


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg


Боснія і Герцеговина
босн. Bosna i Hercegovina
Республіка

Сараєво

Coat of arms of North Macedonia.svg


Flag of North Macedonia.svg


Північна Македонія
мак. Република Македонија
Республіка

Скоп'є

Coat of arms of Serbia.svg


Flag of Serbia.svg


Сербія
серб. Србија
Республіка

Белград

Coat of arms of Slovenia.svg


Flag of Slovenia.svg


Словенія
словен. Slovenija
Республіка

Любляна

Coat of arms of Croatia.svg


Flag of Croatia.svg


Хорватія
хорв. Hrvatska
Республіка

Загреб

Coat of arms of Montenegro.svg


Flag of Montenegro.svg


Чорногорія
чорн. Crna Gora
Республіка

Подгориця

Coat of arms of Kosovo.svg


Flag of Kosovo.svg


Косово
алб. Kosova
Республіка (частково визнана)

Приштина


Примітки |




  1. аб Орися Хом'як. Тіто не боявся ні Гітлера, ні Сталіна / Високий замок.— Львів, № 4 (5260) за 15-21 січня 2015.— С. 10



Література |



  • А. О. Руккас. Югославія // Енциклопедія історії України : у 10 т. / редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. ; Інститут історії України НАН України. — К.: Наукова думка, 2013. — Т. 10 : Т — Я. — С. 691-695. — ISBN 978-966-00-1359-9.

.mw-parser-output .refbeginfont-size:90%;margin-bottom:0.5em.mw-parser-output .refbegin-hanging-indents>ullist-style-type:none;margin-left:0.mw-parser-output .refbegin-hanging-indents>ul>li,.mw-parser-output .refbegin-hanging-indents>dl>ddmargin-left:0;padding-left:3.2em;text-indent:-3.2em;list-style:none.mw-parser-output .refbegin-100font-size:100%

  • Енциклопедія українознавства : Словникова частина : [в 11 т.] / Наукове товариство імені Шевченка ; гол. ред. проф., д-р Володимир Кубійович. — Париж ; Нью-Йорк : Молоде життя ; Львів ; Київ : Глобус, 1955—2003.


  • Гродський Й. Положення русинів в Боснії. — Л., 1910


  • Фірак М. Укр. оселі в Юґославії. Ілюстрований календар Рідного слова на 1934. — Дяково, 1933


  • Варґа Д. Кратки исторични препатрунок кнїжовней творчості у нашим народзе // Шветлосц, І. — Руський Керестур, 1952


  • Горбач О. Літ. мова бачвансько-срімських українців («русинів») // ЗНТШ, т. 169, 1962


  • Шевченко Ф. Роль Києва в міжслов'янських зв'язках у XVII—XVIII ст. — К., 1936


  • Ґуць М. Сербохорватська народна пісня на Україні. — К., 1966


  • Ліський Б.З діяльности українських студентів у Хорватії (1920—1945),// Альманах українського народного союзу на рік 1996, Джерзі Ситі-Ню Йорк


  • Ліський Б. Огляд культурно-освитнього життя українців у Боснії (1890—1990), // Українська діаспора число 10, Київ-Чикаго, 1997


  • Ліський Б. Українці у Боснії і Герцеговині,//Альманах видавництва «Гомін України», Торонто,1998


  • Ляшенко Л. З історії співробітництва УРСР і ФНРЮ в галузі культури (1945—1948 pp.). — Дніпропетровськ, 1966


  • Марунчак М. Українці в Румунії, Чехо-Словаччині, Польщі, Юґославії. — Вінніпеґ, 1969


  • Maklecov A.B. The Ukrainian Question Through Serbian eyes // NEW RUSSIA, London, 1920, Vol.II, 26.


  • Рамач Л. Русини-українці в Юґославії. — Вінніпеґ, 1971

  • Християнський календар. — Руський Керестур, 1970

  • Участь українців у життю юґославських народів // Укр. історик, 4, 1970


  • Шевченко О. Переклади з сербохорватської. — К., 1970


  • Флакер А. Украіинска литература у Хрватскоі. — Заґреб, 1970

  • Руснаци у Войводини од средку XVIII по средок XIX вику // Шветлосц, 2, 1974


  • Каган Т. Укр. оселі в Югославії // Лемківський календар на 1973 р.


  • Мизь Р. Матеріали до історії та історії культури українців у Боснії і Славонії // Нова Думка, 8. — Вуковар, 1974

  • Соц. структура руснаків в Югославії // Шветлосц, 3, 1975


  • Кирилюк Є. Вук Караджич і укр. культура. — К., 1978


  • Пашченко Е., Рашкович С. Дж. Украjинци и српска народна песма // Преводна книжевност. — Беоґрад, 1978


  • Рашкович Дж. Путеви и раскршча наше украjинистике и преводне книжевности са украjинског jезика // Зборник радова. — Тетово, 1978


  • Joukovsky A. Le rôle des Ukrainiens dans la libération nationale des Slaves du Sud dans la deuxième moitié du XIX siècle // Revue des Études Slaves. — Париж, 1978


  • Лабош Ф. История русинох Бачкеj, Сриму и Славониjи 1745—1918. — Вуковар, 1979

  • Ukrajinsko pitanje.-Beograd,1919


  • Nedić M. Ukrajinski problem//Ratnik-sveska IV, Beograd, april 1939

  • Украина во взаимосвязях славянских народов. — К., 1983


  • Biljnja V. Rusini u Vojvodini. Prilog izucavanju istorije rusina Vojvodine (1918—1945). — Новий Сад, 1987


  • Рудяк П. Українсько-хорватські літературні взаємини в XIX—XX ст. — К., 1987


  • Лапшин А. Е. Розпад Югославії: міжнародний аспект // Записки історичного факультету Одеського державного університету ім. І. І. Мечникова. — Одеса, 1999. — Вип. 8. — С. 319—325.



Див. також |


  • Суперпрезидентська республіка













































Popular posts from this blog

Save data to MySQL database using ExtJS and PHP [closed]2019 Community Moderator ElectionHow can I prevent SQL injection in PHP?Which MySQL data type to use for storing boolean valuesPHP: Delete an element from an arrayHow do I connect to a MySQL Database in Python?Should I use the datetime or timestamp data type in MySQL?How to get a list of MySQL user accountsHow Do You Parse and Process HTML/XML in PHP?Reference — What does this symbol mean in PHP?How does PHP 'foreach' actually work?Why shouldn't I use mysql_* functions in PHP?

Compiling GNU Global with universal-ctags support Announcing the arrival of Valued Associate #679: Cesar Manara Planned maintenance scheduled April 23, 2019 at 23:30 UTC (7:30pm US/Eastern) Data science time! April 2019 and salary with experience The Ask Question Wizard is Live!Tags for Emacs: Relationship between etags, ebrowse, cscope, GNU Global and exuberant ctagsVim and Ctags tips and trickscscope or ctags why choose one over the other?scons and ctagsctags cannot open option file “.ctags”Adding tag scopes in universal-ctagsShould I use Universal-ctags?Universal ctags on WindowsHow do I install GNU Global with universal ctags support using Homebrew?Universal ctags with emacsHow to highlight ctags generated by Universal Ctags in Vim?

Add ONERROR event to image from jsp tldHow to add an image to a JPanel?Saving image from PHP URLHTML img scalingCheck if an image is loaded (no errors) with jQueryHow to force an <img> to take up width, even if the image is not loadedHow do I populate hidden form field with a value set in Spring ControllerStyling Raw elements Generated from JSP tagds with Jquery MobileLimit resizing of images with explicitly set width and height attributeserror TLD use in a jsp fileJsp tld files cannot be resolved