Ангела Меркель




















Ангела Меркель
Dr. Angela Dorothea Merkel

нім. Angela Merkel

Ангела Меркель Dr. Angela Dorothea Merkel


Федеральний канцлер Німеччини

Нині на посаді
На посаді з
22 листопада 2005
ПопередникГерхард Шредер


Лідер ХДС

Час на посаді:
10 квітня 2000 — 7 грудня 2018[1]
ПопередникВольфганг Шойбле
НаступникАннегрет Крамп-Карренбауер


Міністр навколишнього середовища

Час на посаді:
1994 — 1998


Міністр жінок та молоді

Час на посаді:
1991 — 1994

Народився
17 липня 1954(1954-07-17) (64 роки)
Німеччина Гамбург, ФРН
Політична партіяХристиянсько-демократичний союз (Німеччина)
ЧоловікЙоахім Зауер
РелігіяЛютеранство
Особистий підписAngela Merkel Signature.svg
angela-merkel.de

Wikiquote-logo.svgВисловлювання у Вікіцитатах



Commons-logo.svgМедіафайли у Вікісховищі


А́нгела Дороте́я Ме́ркель (нім. Angela Dorothea Merkel; нар. 17 липня 1954, Гамбург) — німецький політик, лідер ХДС (2000—2018), Федеральний канцлер Німеччини (з 2005-го року).


Перша жінка Федеральний канцлер Німеччини. Людина року журналу «Тайм» (2015)[2], найвпливовіша жінка планети за версією журналу «Форбс»[3]. 15 листопада 2016 оголосила, що учетверте висуватиметься у канцлери[4]. 7 грудня 2016 року була знову вчетверте обрана лідером ХДС, з метою подальшого балотування на пост канцлера. За її кандидатуру проголосували 89,5 відсотка учасників партійного з'їзду в Ессені[5].




Зміст





  • 1 Біографія


  • 2 Політична кар'єра

    • 2.1 «Велика коаліція»


    • 2.2 Консервативно-ліберальна коаліція


    • 2.3 Друга Велика коаліція



  • 3 Політичні позиції


  • 4 Рейтинг довіри


  • 5 Сімейне життя


  • 6 Цікаві факти


  • 7 Див. також


  • 8 Примітки


  • 9 Література


  • 10 Посилання




Біографія |


Ангела була третьою дитиною в родині лютеранськогo пастора Горста Каснера і вчительки Герлінди Каснер, які жили в Гамбурзі[6]. Після її народження сім'я переїхала в НДР, де її батько очолив парафію у містечку Темплін[7]. Її батько відкрив семінарію в НДР і керував будинком для інвалідів. Утримувався від будь-якої публічної критики режиму, що дало йому певні привілеї: мав у розпорядженні два автомобілі і можливість часто виїжджати на захід. Таким дивним чином східнонімецька влада виражала йому свою довіру, впевнена, що пастор — переконаний комуніст. В юності Анґела була в піонерській організації, Комуністичному союзі молоді і водночас членом молодіжної організації християнських демократів. У школі добре опанувала російську мову, пізніше вивчила англійську.


1978 року закінчила фізичний факультет Лейпцизького університету, 1986-го захистила дисертацію[8]. З 1978 року до 1990 працювала в Центральному інституті фізичної хімії Академії наук НДР.


Рано виходить заміж за фізика Ульріха Меркеля[9], з яким незабаром розлучається і сходиться з професором Йоахімом Зауером, на той час розлученим батьком двох дітей[10].



Політична кар'єра |


У 1989, після падіння Берлінської стіни, вона вступила в ряди організації «Німецька вільна молодь» (Freie Deutsche Jugend), покликаної керувати молоддю, відданій державі, і стала активістом Партії демократичного відновлення, де обійняла посаду секретаря Департаменту агітації і пропаганди. Так вона стає одним з головних експертів з політичної комунікації в НДР. За службовим обов'язком, науковою і політичною, вона часто їздить в країни радянського блоку, зокрема до Москви, тим більше що вона вільно говорить російською. Через кілька місяців Анґела Меркель раптово міняє свій політичний табір і вступає в організацію «Демократичний прорив» (Demokratischer Aufbruch) — новий рух, ініційований західнонімецькою християнською демократією. Їй відразу доручають ті ж функції, тільки тепер її нова посада називається на західнонімецький зразок: «прес-секретар».


Після останніх парламентських виборів в НДР вона увійшла до уряду Лотара де Мезьера, останнього голови кабінету міністрів НДР, і стала його прес-секретарем, хоча її організація «Демократичний прорив» набрала тільки 0,9 % голосів. У цей період вона бере активну участь в «переговорах 2+4», які поклали початок чотиристоронній угоді про статус Берліна і його окупації союзниками, а також в переговорах з приводу об'єднання Німеччини, які Кондоліза Райс веде з Вашингтона. Щоб уникнути масованої еміграції на захід, Меркель без зволікання запустила процес інтеграції НДР в ринкову економіку і зону марки.


В цей час її коханця Йоахима Зауера найняла американська фірма «Біосим Текнолоджі» (Biosym Technology). Цілий рік він провів у Сан-Дієго (Каліфорнія) в лабораторії компанії, що працює на Пентагон. Потім він стає експертом в «Акселріс» (Accelrys), іншій компанії в Сан-Дієго, що працює на Пентагон. Анґела Меркель, у свою чергу, удосконалює свою англійську: тепер вона говорить нею вільно.


Після об'єднання Німеччини в 1990 вступила в Християнсько-демократичний союз (ХДС), який був тоді при владі. У грудні того ж року її обрали депутатом Бундестагу.




Анґела Меркель на плакаті ХДС (CDU) 1995 року.


В уряді Гельмута Коля стала міністром у справах жінок і молоді. З 1991 — віце-голова Християнсько-демократичного союзу. У 1994 перейшла на посаду міністра навколишнього середовища. У 1998 ХДС був змушений піти в опозицію, а навколо Гельмута Коля вибухнув скандал із приводу незаконних зовнішніх пожертвувань на рахунки ХДС. Скандал торкнувся також і голови ХДС Вольфганга Шойбле і той змушений був піти у відставку.


Ангела Меркель відреклася від Коля і зажадала від партійного активу змінити керівництво ХДС і почати партійне «відновлення». У квітні 2000 96 % членів партії обрали її спадкоємицею Шойбле на посаді голови ХДС. Цей успіх був особливо примітний на тлі того, що Меркель — жінка, східна німкеня і протестантка, вкрай нетипова для цієї партії. У 2002 Меркель погодилася на єдину кандидатуру на посаду федерального канцлера від ХДС/ХСС прем'єр-міністра Баварії Едмунда Штойбера. Штойбер вибори програв і це підсилило внутрішньопартійні позиції Меркель. У 2003 Меркель демонстративно підтримала американське вторгнення в Ірак, поїхавши в США[11]. У 2004 вона зуміла домогтися обрання кандидата від ХДС/ХСС Горста Келера на посаду президента Німеччини.


Після несподіваної ініціативи Герхарда Шредера про дострокові вибори у 2005, Анґела Меркель була обрана ХДС/ХСС кандидатом на посаду федерального канцлера Німеччини. На виборах коаліція ХДС/ХСС випередила СДП всього на 1 %[12].


За результатами виборів у бундестаг блок ХДС/ХСС і вільних демократів випередив СДП із «зеленими» усього на три голоси. У зв'язку з нездатністю сформувати стійку парламентську більшість християнським демократам довелося піти на створення «великої» коаліції з СДПН — другий раз в історії ФРН.



«Велика коаліція» |




Анґела Меркель на з'їзді ЄНП, 2012


Докладніше: Перший уряд Ангели Меркель

10 жовтня 2005 голова Християнсько-соціального союзу, прем'єр-міністр Баварії Едмунд Штойбер повідомив, що на переговорах про формування «великої» правлячої коаліції, які проводили А. Меркель, Герхард Шредер і голова СДП Франц Мюнтеферінг, було вирішено, що Анґела Меркель стане новим канцлером Німеччини[13].


В обмін на згоду на канцлерство Ангели Меркель СДП одержить у майбутньому кабінеті 8 міністерських портфелів: закордонних справ, фінансів, юстиції, праці, з питань охорони навколишнього середовища, охорони здоров'я, транспорту, а також економічного співробітництва і розвитку.


До ХДС/ХСС — поряд з керівником відомства федерального канцлера в ранзі міністра — відходять посади міністрів оборони, внутрішніх справ, економіки, сім'ї, освіти, а також сільського господарства[14].


Тим часом, Герхард Шредер заявив, що його не буде в наступному уряді ФРН. Раніше не виключалося, що він може зайняти в новому уряді посаду віце-канцлера і міністра закордонних справ.


22 листопада 2005 Ангела Меркель була обрана федеральним канцлером ФРН, 397 депутатів Бундестагу проголосували «за», 202 — «проти», 12 — «утрималися»[15].



Консервативно-ліберальна коаліція |


27 вересня 2009 року в Німеччині відбулися парламентські вибори, за результатами яких була сформована коаліція між блоком ХДС/ХСС та вільними демократами[16]. 28 жовтня канцлер Німеччини Меркель була переобрана на посаду голови уряду ФРН за підсумках виборів до бундестагу і коаліційних переговорів[17].



Друга Велика коаліція |


17 грудня 2013 було офіційно приведено до присяги новий коаліційний уряд ХДС-ХСС і СДПН на чолі з Ангелою Меркель[18].



Політичні позиції |




Ангела Меркель, Петро Порошенко та Джо Байден, 2015


В зовнішній політиці Меркель відома своєю беззастережною підтримкою американського курсу, виступаючи за зближення зі США[19]. Вона неодноразово критикувала Герхарда Шредера за «надмірну» дружбу з Володимиром Путіним і заявляла про те, що, в разі обрання канцлером, займе твердішу позицію у відношенні до Росії. Меркель має намір розбити «тріумвірат» Шредера з Жаком Шираком і Володимиром Путіном і поліпшити відносини з США та країнами Східної Європи.


Меркель є послідовним противником прийняття Туреччини в Європейський Союз[20]. Найбільше, що вона згодна надати Туреччині, — «привілейоване партнерство»[21]. Також у березні 2010 року, після того, як економіка Греції опинилась на межі дефолту, Анґела заявила, що Єврозоні необхідний механізм виключення з неї окремих країн за систематичне порушення правил фінансової стабільності[22].


У внутрішній політиці вона має намір продовжити курс реформ Герхарда Шредера, однак «іншими способами». Її головна оголошена мета — створення робочих місць і підтримка економіки за рахунок зменшення соціальних допомог.


Під час Уельського саміту НАТО 2014 року Меркель виступила за інтенсивнішу співпрацю між Україною та альянсом. Водночас вона заявила, що «про членство України в НАТО не йдеться»[23].


Меркель вважала можливим вихід Великої Британії з Євросоюзу[24].


Меркель підтримала введення санкцій проти Росії на фоні подій на Сході України. 8 січня 2015 року під час зустрічі з Арсенієм Яценюком Меркель заявила, що частину санкцій проти Росії, які не стосуються Криму можна буде зняти лише після того, коли Росія виконає Мінські угоди[25]. 2 лютого Меркель заявила, що Німеччина не постачатиме в Україну зброю і наголосила на потребі мирного вирішення конфлікту на Донбасі[26]. У червні 2015 року Меркель заявила, що конфлікт на Донбасі став екзаменом у відносинах Німеччини й Росії[27].



Рейтинг довіри |


Згідно із соцопитуванням, яке проводилось у вересні 2015 року, політику Ангели Меркель підтримують 63 % німців. Це був найнижчий рівень підтримки Меркель з грудня 2012 року. Найбільше Меркель критикували за її політику щодо мігрантів та недостатньо швидке засудження насильницьких антимігрантських протестів. Протягом серпня до Німеччини прибули близько 104 тисяч мігрантів[28]. У листопаді 2016 59 % німців підтримало переобрання Меркель канцлеркою після виборів до Бундестагу у 2017 році[29]



Сімейне життя |


Ангела Меркель одружена вдруге, дітей не має. Першим її чоловіком, з яким вона одружилася у 1977 році ще в Лейпцигу, був Ульріх Меркель. Познайомилася з ним на третьому курсі. Розлучилася після переїзду в Берлін після університету (розійшлися у 1981, за рік до офіційного розлучення). Після розлучення залишила його прізвище. Другий чоловік — професор теоретичної і фізичної хімії Університету ім. Гумбольдтів Йоахім Зауер (Joachim Sauer). Почала зустрічатися з ним у 1984 році, коли професор ще був у шлюбі. 30 грудня 1998 року вони одружилися[30].



Цікаві факти |


  • Власник одного з берлінських авто-ресайклінгів (нім. Recyclinghof) виявив по техпаспорту (нім. Fahrzeugbrief), що списаний на брухт «Golf II» з 190.000 км пробігу на одометрі, колись належав Ангелі Меркель. Це було перше «західне авто» майбутнього канцлера, вона їздила на ньому в 1990—1995 роках, після чого «Гольф» ще рік належав її чоловіку, а потім у інших власників. Господар ресайклінгу реставрував автомобіль і повністю його перефарбувавши, в середині квітня 2012 виставив на аукціон eBay. Після того, як ставки досягли 130.000 євро, виявилось, що ніхто всерйоз не збирався купувати авто, а більшість ставок зробили жартівники, власник зняв авто з торгів[31]. З другої спроби йому вдалось продати Гольф на eBay за 10.165,02 євро.
    Для порівняння — перший «Golf» Папи Бенедикта XVI був проданий на аукціоні в 2005 році за 188.938,88 євро[32][33];

  • Журнал «Форбс» вважає Ангелу Меркель найвпливовішою жінкою сучасності (станом на 24 серпня 2011 року)[34].

  • 15 січня 2015 року під час офіційної заяви в Берліні Меркель помилково заявила, що антисемітизм є урядовим та громадянським обов'язком Німеччини. У виправленому варіанті промови зазначається, що в Німеччині не повинно бути місця для ненависті до євреїв та мусульман[35].


Див. також |


  • Ромб Меркель

  • Список 50 чинних голів країн, що керують найдовше


Примітки |




  1. https://hromadske.ua/posts/hristiyansko-demokratichnij-soyuz-obrav-zaminu-merkel-na-postu-glavi-partiyi?fbclid=IwAR1NXBZPr-hQrraD8p4kNGoci50GMxE3LvEqvvmbB3_7GfOKbPH0MI_URxg Християнсько-демократичний союз обрав заміну Меркель на посту глави партії


  2. (www.dw.com), Deutsche Welle. Time визнав Анґелу Меркель "Людиною року" | Новини — актуальні повідомлення про події в світі | DW.COM | 09.12.2015. DW.COM. Процитовано 2016-11-23. 


  3. (www.dw.com), Deutsche Welle. Меркель вп'яте поспіль стала найвпливовішою жінкою світу за версією Forbes | Світ | DW.COM | 26.05.2015. DW.COM. Процитовано 2016-11-23. 


  4. (www.dw.com), Deutsche Welle. Представник ХДС: Анґела Меркель учетверте висуватиметься у канцлери | Новини — актуальні повідомлення про події в світі | DW.COM | 15.11.2016. DW.COM. Процитовано 2016-11-23. 


  5. Ангелу Меркель вновь избрали главой ХДС, что позволит ей в четвертый раз баллотироваться на пост канцлера


  6. Newsticker | Merkels Vater gestorben — Termine abgesagt | newsecho.de — Meine Nachrichten. 2011-12-14. Процитовано 2016-11-23. 


  7. Bundeskanzlerin Merkel ohne fertige Antworten in Templin. www.rbb-online.de. Процитовано 2016-11-23. 


  8. Germany, SPIEGEL ONLINE, Hamburg. Legendäre Clubs: Drogenwahn auf der Dauerbaustelle. SPIEGEL ONLINE. Процитовано 2016-11-23. 


  9. Deutschland, Stiftung Haus der Geschichte der Bundesrepublik. Gerade auf LeMO gesehen: LeMO Angela Merkel. www.hdg.de. Процитовано 2016-11-23. 


  10. Kanzlerinnen-Gatte: Joachim Sauer, das Phantom an Merkels Seite - WELT. DIE WELT. Процитовано 2016-11-23. 


  11. Rippert, Ulrich. Why Germany’s Christian Democrats support the war against Iraq - World Socialist Web Site. www.wsws.org. Процитовано 2016-11-23. 


  12. Der Bundeswahlleiter. 2006-01-02. Процитовано 2016-11-23. 


  13. BBC NEWS | Europe | Merkel becomes German chancellor. news.bbc.co.uk. Процитовано 2016-11-23. 


  14. BBC NEWS | Europe | German coalition poised for power. news.bbc.co.uk. Процитовано 2016-11-23. 


  15. РИА Новости - события в России и мире: темы дня, фото, видео, инфографика, радио. ria.ru. Процитовано 2016-11-23. 


  16. (www.dw.com), Deutsche Welle. Вибори у Німеччині: останній бій - найважчий | Європа | DW.COM | 27.09.2009. DW.COM. Процитовано 2016-11-23. 


  17. Ангелу Меркель переобрано канцлером ФРН


  18. досліджень, Національний інститут стратегічних. "Щодо тенденцій у зовнішній політиці нового уряду Німеччини". Аналітична записка. Процитовано 2016-11-23. 


  19. Obama: Merkel was my closest ally. 2016-11-15. Процитовано 2016-11-23. 


  20. Merkel says still against Turkey joining the EU. Reuters. 2016-10-07. Процитовано 2016-11-23. 


  21. eub2. Merkel wants 'privileged partnership' between Turkey, EU — EUbusiness.com | EU news, business and politics. www.eubusiness.com. Процитовано 2016-11-23. 


  22. Меркель предлагает исключать из еврозоны — BBCRussian.com


  23. Меркель виступила за інтенсивнішу співпрацю між Україною та НАТО


  24. Меркель допускає можливість виходу Британії з ЄС — ЗМІ


  25. Меркель пояснила Яценюку, коли можуть зняти санкції з Росії


  26. Меркель виступила проти поставок зброї в Україну


  27. Меркель: Конфликт в Украине стал экзаменом для отношений России и Германии


  28. Меркель втрачає популярність через політику щодо мігрантів


  29. (www.dw.com), Deutsche Welle. Більшість німців бачить Меркель наступною канцлеркою | Новини — актуальні повідомлення про події в світі | DW.COM | 09.11.2016. DW.COM. Процитовано 2016-11-23. 


  30. Настоящий друг или фрау Риббентроп. Ангела Меркель и Украина // Корреспондент.net, 17 июля 2014, 13:51


  31. Німецька хвиля: Онлайн-аукціон по продажу машини Меркель закінчився провалом


  32. Bild: Angela Merkels erster Golf hat einen Neuen


  33. Focus: Auktion auf Ebay: Sauerländer kauft ersten Golf von Angela Merkel


  34. Forbes: The World's 100 Most Powerful Women


  35. Меркель обмовилася: антисемітизм є нашим урядовим і громадянським обов'язком — ЗМІ



Література |



  • Кривонос Р. А. А. Меркель // Європейський Союз: економіка, політика, право: енциклопедичний словник / редкол.: В. В. Копійка (голова), О. І. Шнирков (заст. голови), В. І. Муравйов та ін. — К.: Вид.-поліграф. центр Київського університету, 2011. — С. 216—217.


Посилання |







  • Офіційний сайт(нім.)

  • Така різна Анґела /Експрес, 12.09.2017/




Popular posts from this blog

Save data to MySQL database using ExtJS and PHP [closed]2019 Community Moderator ElectionHow can I prevent SQL injection in PHP?Which MySQL data type to use for storing boolean valuesPHP: Delete an element from an arrayHow do I connect to a MySQL Database in Python?Should I use the datetime or timestamp data type in MySQL?How to get a list of MySQL user accountsHow Do You Parse and Process HTML/XML in PHP?Reference — What does this symbol mean in PHP?How does PHP 'foreach' actually work?Why shouldn't I use mysql_* functions in PHP?

Compiling GNU Global with universal-ctags support Announcing the arrival of Valued Associate #679: Cesar Manara Planned maintenance scheduled April 23, 2019 at 23:30 UTC (7:30pm US/Eastern) Data science time! April 2019 and salary with experience The Ask Question Wizard is Live!Tags for Emacs: Relationship between etags, ebrowse, cscope, GNU Global and exuberant ctagsVim and Ctags tips and trickscscope or ctags why choose one over the other?scons and ctagsctags cannot open option file “.ctags”Adding tag scopes in universal-ctagsShould I use Universal-ctags?Universal ctags on WindowsHow do I install GNU Global with universal ctags support using Homebrew?Universal ctags with emacsHow to highlight ctags generated by Universal Ctags in Vim?

Add ONERROR event to image from jsp tldHow to add an image to a JPanel?Saving image from PHP URLHTML img scalingCheck if an image is loaded (no errors) with jQueryHow to force an <img> to take up width, even if the image is not loadedHow do I populate hidden form field with a value set in Spring ControllerStyling Raw elements Generated from JSP tagds with Jquery MobileLimit resizing of images with explicitly set width and height attributeserror TLD use in a jsp fileJsp tld files cannot be resolved