Середньоруська височина


|Назва|Висота|Підпис|Координати|Національна назва|Зображення|Країна|Площа

















Середньоруська височина

Осетр река.jpg



52°36′ пн. ш. 36°48′ сх. д. / 52.600° пн. ш. 36.800° сх. д. / 52.600; 36.800Координати: 52°36′ пн. ш. 36°48′ сх. д. / 52.600° пн. ш. 36.800° сх. д. / 52.600; 36.800

Країна

Flag of Russia.svg Росія[1]
Тип
гірський хребет і upland[d][1]

матеріал

Осадові гірські породи

Висота

293 м
Площа
480 000 км²

Lagekarte Mittelrussische Platte.png

Ідентифікатори і посилання

GeoNames, Global Geosites

489612



Середньоруська височина. Карта розташування: Росія

Середньоруська височина

Середньоруська височина



Середньоруська височина (Росія)








Розташування Середньоруської височині на мапі Європи


Середньоросійська височина[2] (вживані назви: Середньоруська височина, Лівобічна височина[3], Середня височина, іноді: Східньоєвропейська Центральна височина) — велика височина у центрі Східної Європи, що простягається з півночі — північний захід (від річки Ока на лінії Калуга — Рязань) на південно півд. схід (до долини Сіверського Дінця; широку долину якого виділяють як Донецьку низовину).


На сході височина межує з Оксько-Камською, на заході з Придніпровською низовиною. Довжина до 1000, ширина до 500 км. Переважна частина Середньоросійської височини лежить у межах Росії, значно менша — на південному заході у межах української етнічної території як в Україні (частини Сумської, Харківської і Луганської області), так і в Російській Федерації (південна частина Білгородської і Воронізької області та окрайки Курської і Ростовської). Південно-східна частина називається Калачською височиною.




Зміст





  • 1 Рельєф

    • 1.1 Українська частина



  • 2 Геологія

    • 2.1 Корисні копалини



  • 3 Клімат


  • 4 Гідрологія


  • 5 Ґрунти


  • 6 Рослинний покрив

    • 6.1 Заповідна справа



  • 7 Примітки


  • 8 Література




Рельєф |


Середньоросійська височина являє собою хвилясте плато з пересічними висотами 230–250 м (найвища точка — 293 м[4]), ерозійно-денудаційна лесова похила сильно розчленована рівнина. Рельєф ерозійний — балочно-долинний, з густиною розчленовування долинами річок, балками й ярами до 1,3—1,7 м на 1 км² і глибиною від 50 м до 100–150 м, місцями розвинений карстовий.


В одноманітному назагал краєвиді Середньоруської височини більш мальовничими є високі праві береги річок, збудовані переважно з крейдяних шарів, зокрема правий берег Дону, так зване Донське Білогір'я (висота 242 м) та сильно розчленована Калачська височина.



Українська частина |


Українська частина Середньоросійської височини (південно-західні схили, південно-західні відлоги площею близько 80 000 км²) відповідає південно-західним схилам Воронезького масиву (Воронезька антекліза), які вкриті грубими шарами крейди (серед них особливо поширена біла крейда, що виступає на відслоненнях по всій території) і тонкими шарами палеогенових і антропогенових порід; всі вони пухкі і податливі на ерозію.


Абсолютні висоти зменшуються у південно-західному напрямі, у якому пливуть річки: притоки Дніпра (Сейм, Сула, Псел, Ворскла) і Дінця (Уда, Нежеголь, Оскіл, Айдар, Деркул, Калитва); східна частина похилена також на схід до Дону і розчленована його притоками (Тиха Сосна, Чорна Калитва, Осередь, Тогучівка). Річкові долини переважно широкі (до 6 км) і глибоко втинаються, вододіли звужені здебільшого до правих берегів. Як і на Полтавській рівнині, назагал правобережні ділянки долин стрімкі, ускладнені зсувами, часто вкриті лісами і чагарниками; вони розчленовані короткими, глибокими, сильно порізаними ярами. Лівобережні ділянки похилі, зазвичайно з 3-4 терасами (з них надзаплавні переважно вкриті пісками, вищі — лесом); вони слабо розчленовані довгими ярами і неглибокими балками з похилими схилами. Взагалі на височині яруги і балки сильніше розвинені, ніж на інших українських землях; їх густота становить 1—2 км на 1 км², а яружне розчленування доходить до 10—30% площі (найбільше в південно-східн частині між Осколом і Доном з Хопром). Обезліснення і розорання степів вплинули на зростання балок й спричинили катастрофічне для хліборобства збільшення невгідь.


На північно-західній Сумщині поширені карстові явища, тут також простягаються мореново-зандрові і зандрові рівнини. Ця частина височини являє собою перехід до північної частини Придніпровської низовини і Лівобережного Полісся, що його часом називають Сіверським Поліссям. На заплавних терасах річок інколи поширені еолові форми.



Геологія |


В основі височини залягають докембрійські породи Воронізького кристалчного масиву, який на південному заході опускається до Дніпровсько-Донецької западини. Кристалічний фундамент найбільш піднесений в середній частині височини. Осьова частина Воронізького масиву прикрита тонкими (до 150 м) шарами осадових порід — девону, юри, крейди і палеогену (на південному сході над Доном між містами Богучар і Павловськ кристалічні породи виходять на поверхню). В усі боки від цього масиву докембрійські породи западають глибоко під осадові шари.


На півночі височина складена вапняками девону і карбону, перекритими піщано-глинястими відкладеннями юри і нижньої крейди, на півдні — крейдою і мергелем верхньої крейди з покривом палеогенових пісків, глин, пісковиків.


Невелика північно-західна частина Середньоросійської височини була вкрита льодовиком під час Дніпровського зледеніння. Тепер майже всю височину вкриває лес і лесовидні суглинки.



Корисні копалини |


Корисні копалини: залізняк Курської магнітної аномалії (найзначніше Михайлівське родовище), буре вугілля Підмосковного вугільного басейну тощо. Значні запаси вапняків та крейди. Можливі промислові поклади уранових руд.



Клімат |


Клімат Середньоросійської височини в українській частині найбільш континентальний з усіх частин України, а зими — найхолодніші. Середня річна температура від 6 °C на півночі до 8 °C на півдні. Середня температура січня від —7 °C на південному заході до —9 °C на північному сході височини, середня температура липня від 19 °C на північному заході до 22 °C на південному сході. Середня різниця між найтеплішим і найзимнішим місяцем зростає з 26 °C на північному заході до 29 °C на південному сході. Середнє число атмосферних опадів на рік знижується з 560 мм опадів на північному заході до 400 мм на південному сході; 75% їх припадає на літні місяці, часті зливи. Зима відзначається стійкістю, літо — сухістю (часті суховії).



Гідрологія |


Середньоросійська височина є вододілом між Каспійським, Чорним і Азовським морями. На височини беруть початок великі річки — Ока (с притоками Зуша, Упа, Жиздра тощо), Десна, Сейм, Псел, Ворскла, Дон (з притокою Сіверський Донець).


Річки Середньоросійської височини в українській частині за винятком Дону і Дінця назагал маловодні, а малі влітку пересихають. У заплавах річок численні озера — стариці та болота.



Ґрунти |


Ґрунти чорноземні (на півночі — сірі лісові). Ґрунти і рослинність змінюються в напрямі з північно-північного заходу на південно-південний схід. На північ від річки Сейм поширені головним чином опідзолені ґрунти, опідзолені чорноземи, темносірі опідзолені і сірі та світлосірі опідзолені ґрунти. У лісовій смузі також дерново-підзолисті супіщані ґрунти. В решті лісостепу поширені глибокі малогумусні чорноземи. В степу звичайні малогумусні чорноземи. У долинах річок поширені лучно-чорноземні, піщані і болотні ґрунти.


Територія дуже розорана.



Рослинний покрив |


Переважна частина височини лежить у смузі лісостепу, північно-західна частина (5%) — у смузі мішаних широколистяних лісів лісів (ліси там займають ледве 6% площі), південно-східна — степу. У лісовій частині переважають мішані ліси (сосна, дуб, береза), менше — соснових борів; значну площу становлять суходільні й заплавні луки та болота.


У лісостепу ліс займає близько 10%, найбільше його на північному заході і вздовж річкових долин. Переважають діброви з додатком клена, ясеня, липи, а на піщаних терасах річок соснові ліси з додатком дуба, вільхи, верби, лози й інші.



Заповідна справа |


Залишки трав'яного барвисто-широколистого степу є лише на схилах ярів. Великий лісовий масив Шиповий ліс біля Бутурлинівки (32 000 га) знаходиться частково під охороною, Ямський степ у південній Вороніжчині (біля Старого Осколу) є заповідником. У смузі барвистого типчаково-ковилового степу ліс становить 3% (найбільші масиви на піщаних терасах Дінця), рештки степовї рослинності залишилися на стрімких узбіччях балок і ярів, на невеликих ділянках цілини та в заповідниках (Стрілецький степ).


На Середньоросійській височині також розташовані заповідники: Центрально-черноземний імені В. В. Альохіна та заповідник Галича гора.



Примітки |




  1. абв GEOnet Names Server — 2018.
    d:Track:Q1194038



  2. Середньоросійська височина Українська Радянська Енциклопедія


  3. Дячишин М. Загальна карта України. — Заходом і накладом часопису «Свобода», органу Українського Народного Союза в Америці. — 1920-ті


  4. Найвища точка Середньоруської височини географічно розташовується в селі Раєво Тепло-Огаревського району Тульської області
    ((рос.) Тёпло-Огаревский район. Информационно-аналитический портал Тульской области "71 регион". Архів оригіналу за 2011-08-23. Процитовано 2010-01-07. 
    (рос.) На макушке земли русской не найти живой души. Агентство Национальных Новостей. 19.10.06. Процитовано 2010-01-07. )




Література |


  • Енциклопедія українознавства : Словникова частина : [в 11 т.] / Наукове товариство імені Шевченка ; гол. ред. проф., д-р Володимир Кубійович. — Париж ; Нью-Йорк : Молоде життя ; Львів ; Київ : Глобус, 1955—2003.


  • Лісостеп «Енциклопедія Сучасної України»


  • Бондарчук В. Геоморфологія УРСР. К. 1949.


  • Чижов М. Український лісостеп. К. 1961.


  • (рос.) Середньоруська височина у Великій радянській енциклопедії.


  • (рос.) Физико-географическое районирование Украинской СССР (за ред. В. Попова, А. Маринича, А. Ланько). К. 1968.


  • Ланько А., Маринич О., Щербань М. Фізична географія Української РСР. К. 1969.


  • Шалімов М. О. Геологія з основами геоморфології. — Одеса: Наука і техніка, 2006. — 144 с.






Popular posts from this blog

Save data to MySQL database using ExtJS and PHP [closed]2019 Community Moderator ElectionHow can I prevent SQL injection in PHP?Which MySQL data type to use for storing boolean valuesPHP: Delete an element from an arrayHow do I connect to a MySQL Database in Python?Should I use the datetime or timestamp data type in MySQL?How to get a list of MySQL user accountsHow Do You Parse and Process HTML/XML in PHP?Reference — What does this symbol mean in PHP?How does PHP 'foreach' actually work?Why shouldn't I use mysql_* functions in PHP?

Compiling GNU Global with universal-ctags support Announcing the arrival of Valued Associate #679: Cesar Manara Planned maintenance scheduled April 23, 2019 at 23:30 UTC (7:30pm US/Eastern) Data science time! April 2019 and salary with experience The Ask Question Wizard is Live!Tags for Emacs: Relationship between etags, ebrowse, cscope, GNU Global and exuberant ctagsVim and Ctags tips and trickscscope or ctags why choose one over the other?scons and ctagsctags cannot open option file “.ctags”Adding tag scopes in universal-ctagsShould I use Universal-ctags?Universal ctags on WindowsHow do I install GNU Global with universal ctags support using Homebrew?Universal ctags with emacsHow to highlight ctags generated by Universal Ctags in Vim?

Add ONERROR event to image from jsp tldHow to add an image to a JPanel?Saving image from PHP URLHTML img scalingCheck if an image is loaded (no errors) with jQueryHow to force an <img> to take up width, even if the image is not loadedHow do I populate hidden form field with a value set in Spring ControllerStyling Raw elements Generated from JSP tagds with Jquery MobileLimit resizing of images with explicitly set width and height attributeserror TLD use in a jsp fileJsp tld files cannot be resolved