Мамут



?

Мамут †
Час існування: Пліоцен — Плейстоцен (4,8—0,01 млн р. тому)


Південний мамут (Mammuthus meridionalis) у порівнянні з людиною

Південний мамут (Mammuthus meridionalis)
у порівнянні з людиною


Охоронний статус


Status iucn3.1 EX uk.svg
Вимерлий (МСОП 3.1)


Біологічна класифікація




























Домен:

Ядерні (Eukaryota)


Царство:

Тварини (Metazoa)


Надтип:

Вториннороті (Deuterostomia)


Тип:

Хордові (Chordata)


Підтип:

Черепні (Craniata)


Інфратип:

Хребетні (Vertebrata)


Клас:

Ссавці (Mammalia)


Підклас:

Звірі (Theria)


Інфраклас:

Плацентарні (Eutheria)


Надряд:

Афротерії (Afrotheria)


Ряд:

Хоботні (Proboscidea)


Родина:

Слонові (Elephantidae)


Рід:

Мамут (Mammuthus)
Brookes, 1828


Посилання










Commons-logo.svg Вікісховище:

Category:Mammuthus

Wikispecies-logo.svg Віківиди:

Mammuthus

EOL logo.svg EOL:

3014669

Fossilworks:

43266

Ма́мут, або мамонт (лат. Mammuthus) — рід вимерлих тварин з родини слонових.




Зміст





  • 1 Час існування і поширення


  • 2 Українська назва

    • 2.1 Номен «мамонт»


    • 2.2 Номен «мамут»



  • 3 Види


  • 4 Морфологія

    • 4.1 Розміри


    • 4.2 Череп, зуби



  • 5 Полювання людей на мамутів


  • 6 Вимирання


  • 7 Живі клітини мамута


  • 8 Мамути в художній літературі


  • 9 Примітки


  • 10 Посилання


  • 11 Джерела


  • 12 Див. також




Час існування і поширення |


Мамути були розповсюджені на усіх материках, окрім Австралії та Антарктиди, у період з пізнього пліоцену до пізнього плейстоцену (4,8—0,01 млн років тому).


Для порівняння: близькі до мамутів (суміжна родина) мастодонти мешкали на Землі в період 33.9–0.011  млн років тому, тобто з олігоцену до кінця плейстоцену.



Українська назва |


В Україні здавна існувала власна назва скам'янілостей, що стосуються цих тварин, — «мамут»: саме її зафіксовано як реєстрову назву в усіх перших словниках (напр.: Дубровський, 1918[1]; Шарлемань, 1928[2] та ін.; докладніше див. далі). Така сама назва використовується і в мовах багатьох європейських народів, у тому числі польській, чеській, угорській, німецькій, болгарській, словацькій, верхньолужицькій, македонській, сербській, хорватській, англійській тощо. Надалі, в період тотальної русифікації, цю назву почали заміняти російською (а первинно, ймовірно, французькою) назвою «маммонт». У словнику Павла Штепи номен «мамонт» подається як чужомовний відповідник українського слова «мамут»[3].


В одному зі своїх коментарів в книзі Культура слова: Мовностилістичні поради відомий мовознавець проф. Олександр Пономарів[4] присвячує номену «мамут» спеціальну увагу:





«
"Викопний ссавець льодовикового періоду по-українському звався мамут: «Мамут спиною розгортає твань» (М. Бажан). Пор.: п. ч. слц. вл. слн. mamut, мак. срб. мамут. Пізніше його в українській мові назвали так, як у російській — мамонт, а слову мамут у словниках дали позначку «застаріле». Прикладів такої «інтернаціоналізації» дуже багато. Настав час повернути українську термінологію до багатющих джерел рідної мови. Чужого, безперечно, варто навчатись. Проте насамперед не треба цуратися свого."
»

Відомий дослідник і популяризатор зоологічних знань Ігор Акімушкін зазначає, що





«
Сучасна російська назва мамута походить від староруського слова «мамут» (в ориг.: "Современное русское название мамонта происходит от старорусского слова «мамут»." (цит. за рос. ориг.[5], докладніше в укр. перекладі див. нижче)
»

Словник московсько-український (1918 р.) лексикографа Дубровського Віктора Григоровича подає рос. слово «Мамонтъ» як «мамут».[6]


ЕСУМ подає слово мамонт із молодшим синонімом мамут, зазначаючи, що назва мамонт запозичена з мов народів Півночі через посередництво російської мови, звукова форма мамут є повторним запозиченням через польську із західноєвропейських мов[7].



Номен «мамонт» |




Модель мамута в Нордхаузен, Німеччина




Кістяк мамута в одному з зоомузеїв


Ця назва в російській мові походить з мов народів Півночі, а саме від мансійського слова «манґ онт»[8][9] — «земляний ріг» і до нас прийшло через російську мову та поширилось на інші мови (наприклад англ. Mammoth). Остаточної визначеної етимології немає. Пов'язується з якутським mamut похідним від mamma — «земля», оскільки якути вважали, що мамонти живуть в землі.[10] Існують і інші версії походження, зокрема від західно-тунгуського «ведмідь», є думки про хантийське і ненецьке походження. Процес русифікації в Україні, який чіпляв також українську наукову термінологію, набув особливо значного розвитку в середині XX ст. (див. Русифікація України), коли, зокрема, було закрито останні україномовні зоологічні видання[11]. Особливо активне зросійщення розпочалося наприкінці 1950-х років, коли було видано Постанову Пленуму ЦК КПРС про перехід українських шкіл на російську мову викладання (1958 р.) та на XXII з'їзді КПРС ухвалено Програму партії про «злиття націй» в єдиний радянський народ (1961 р.). Перша відома україномовна праця, в якій у назві вжито слово «мамонт», датована 1960 роком[12].



Номен «мамут» |


Номен «мамут» є найпоширенішим в мовах багатьох народів для позначення цих тварин. Тільки у просторі вікіпедії ця назва зустрічається у 37 мовних версіях[13], у тому числі в болгарській, польській, словацькій, чеській, сербській, хорватській, естонській, литовській, латвійській, німецькій, фінській, угорській, португальській, турецькій тощо.


В Україні — як раніше, так і тепер — також широко вживається ця давньоруська форма назви — Ма́мут (Шарлемань, 1928;
Караваєв, 1930[14];
Жарський, 1938[15];
Підоплічко, 1948[16];
Шидловський, 2004[17];
Сеґеда, 2008[18];
Плачинда, 2008[19]
Михайлов, 2009[20] та ін.).
На слух назва «мамут» збігається з латинською назвою іншого роду хоботних — мастодонтів (Mammut Blumenbach, 1799). Попри це, у «Біологічному словнику» (1974)[21] назва «мамут» однозначно асоційована зі слонами (Elephas primigenius), а не мастодонтами.




Зображення мамута в Кам'яній могилі


Особливо часто в науковій літературі згадують «мамута» у зв'язку з вивченням палеолітичних стоянок. Пов'язано це з великою частотою знахідок кісток мамутів при проведенні сільськогосподарських робіт, розчистці русел річок тощо. Найвідомішою є виявлена на Черкащині Межиріцька стоянка[22], докладно описана у працях І. Підоплічки, О. Короткевич та ін. палеозоологів. Згадують «мамута» і в описах інших відомих стоянок, зокрема Мізинській[23].


Відомими є й інші місцезнаходження, у тому числі пам'ятка «Семенівка» (Баришівський район Київщини), де науковцями Київського національного університету протягом 1997–2001 років виявлено велику кількість мамутових кісток (саме «мамутових»)[24]. Докладно є описані петрогліфи із зображеннями мамутів (саме як «мамут») в Кам'яній Могилі[25].


Ця тема активно розвивається і тепер і «мамутів» та «мамутові кістки» (тобто не тільки зуби, але й бивні, черепи, хребці, кістки автоподію тощо) згадують у багатьох працях (наприклад, Залізняк та ін., 2003[26], Шидловський, 2004[27]).


Велика кількість згадок «мамута» і «мамутових кісток» подана і в нещодавньому випуску «Сіверянського літопису», присвяченому підсумкам наукової конференції, присвяченої 100-річчю
відкриття Мізинської палеолітичної стоянки (2008)[28]. Відтворення картин полювань на мамутів обговорюється в і сучасних конференціях з проблем музеології (напр.[29][30]).
Так само багато вживається назва „мамут“ в сучасних українознавчих дослідженнях, зокрема в нещодавній монографії Валерія Сніжка „Українознавство: природна психо-філософська концепція“ (Сніжко, 2010)[31]. В іншій своїй праці — „Творчість через символ“ — аналізуючи орнаменти на браслетах з мізинської культури, Валерій Сніжко та Любов Отрошко зазначають: „Мамут“ — від назви тварини у міжнародному визначенні Mammuthus; невідповідний міжнародному російський переклад не повинен бути в українському правописі» ([32]: с. 66).


«Мамут» і «мамутові кістки» (або «роги») багаторазово згадані як у класичних оглядах історії (як «косматий мамут»), зокрема у «Великій історії України» (Голубець, 1935/1993)[33], так і в сучасному (2011) виданні «Економічна історія України», зокрема у розділі «Привласнювальна економіка палеоліту та мезоліту на теренах України» (Кіосак, 2011)[34]. Багаторазові згадки «мамутів» знаходимо розділі «Кам'яна доба» неперевершеної «Історії України» у версії Наталії Полонської-Василенко[35].


Все це свідчить не тільки про велику роль Мамута в історії місцевих економік на теренах України, але й визначну роль як самої тварини, так і даних про неї у розвитку місцевих форм природокористування (зокрема й полювання та використання дериватів) та системи знань про природу (вкл. й сучасні палеозоологічні дослідження). Важливими і частими є згадки мамутів в сучасних історико-етнологічних дослідженнях (Сеґеда, 2008)[36].



Види |




Розмірне різноманіття мамутів


Описано 9 видів роду Мамут (за itis), всі вони вимерлі:



  • M. africanavus (Arambourg, 1952)


  • M. columbi Falconer, 1875


  • M. exilis Vincent J. Maglio, 1970 — Мамут карликовий


  • M. imperator (Leidy, 1858)


  • M. lamarmorae (Major, 1883)


  • M. meridionalis (Nesti, 1825)


  • M. primigenius Blumenbach, 1799 — Мамут найвеличніший


  • M. subplanifrons (Osborn, 1928)


  • M. trogontherii Polig, 1885


Морфологія |





Мамут проти Мастодонта: наочна демонстрація відмінностей


Як і для всіх інших родів ряду слоноподібних, для мамута характерні:


  • великі розміри тіла і потужні кінцівки,

  • зрощення ніздрів та верхньої губи у хобот,

  • надмірний розвиток верхніх різців і формування бивнів.


Розміри |


Мамути були більшими за всіх сучасних слонів і важили близько 6–8 тон, а окремі великі самці Mammuthus primigenius могли мати масу тіла до 12 тон. Відома знахідка бивня мамута довжиною 3,3 м (2005 рік, штат Іллінойс). Попри це, не всі мамути були велетнями, і більшість відомих видів
були не більшими за азійського слона. Знайдено також викопні (вимерлі) види карликових мамутів: на островах Санта-Барбара (M. exilis) і Сардинія (M. lamarmorae). Існували також форми (види?) карликових мамонтів на острові Врангеля, на північ від Сибіру.



Череп, зуби |


Мамут має всі основні ознаки родини слонових і за ними добре відрізняється від горбкозубих мастодонтів (див. рис.). Як і для всіх інших слонових, для мамута характерні такі ознаки, як втрата емалі, що покривала бивні, збільшення кількості емальних гребнів на кутніх зубах і збільшення висоти їх коронон (гіпсодонтія). Останні дві ознаки прямо пов'язані зі спеціалізацією до живлення грубими рослинними кормами.


В Україні, з дна річки Дніпро під час будівництва нового Кодацького мосту було піднято, окрім інших знахідок, зуби мамута (лат. Mammuthus primmigenius), які виявилися найбільшими з усіх відомих у Європі. Розмір їхньої жувальної поверхні сягає 41 см при вазі 12 кг, а абсолютний вік становить 30 тис. років.[37] Знахідки зберігаються у музеї Палеонтологічного інституту АН Росії (Москва).[37]



Полювання людей на мамутів |




Доісторична сцена в Парку Baconao в Сантьяго-де-Куба




Рисунок мамута в печері Комбареле (Дордонь, Франція)




Зображення мамута на камені на стоянці в Мальті (колекція Ермітажу)


Мамути відіграли величезну роль у становленні східноєвропейських та інших осередків людської цивілізації. На сьогодні відомі десятки докладно описаних палеолітичних стоянок мисливців на мамутів. Переважна більшість з них стосується часу пізнього палеоліту (35—9 тис. р. до н. е.).


Відомими, зокрема, є палеолітичні стоянки Радомишльська (Житомирщина), Кирилівська (Київ)[38], Мізинська (Чернігівщина), Межиріцька (Черкащина), Гінцівська стоянка (Полтавщина), Бердижська[39] (Гомельська обл.), Костенки (Воронезька обл.), Мальта (Сибір, Іркурська обл.), Авдіївська (Курська обл.), Хотильове та Тимонівка (Брянська обл.), Сунгир (Володимирська обл. РФ).


З останнім місцезнаходженням пов'язана відома скульптурна реконструкція сунгирського чоловіка, зроблена 1968 року Михайлом Герасимовим.


За матеріалами з таких стоянок та інших місцезнаходжень описано низку археологічних культур, у стосунку до мисливців на мамутів — насамперед з часів пізнього палеоліту. Вважається, що в цей час людина була представлена формою Кроманьйонці (=неоантропи), яка проіснували в проміжку часу між близько 40 000 років тому і до 10 000 років тому. Кроманьйонці дали початок сучасним європейцям. Здібності їхніх попередників — неандертальців (середній палеоліт, 80–32 тис. років до Р. Х., тобто культурна епоха Мустьє) — до подібних полювань і загалом подібних форм природокористування, очевидно, були обмеженішими.


Білкова їжа, шкіри, бивні тощо були не тільки елементом достатку, але й культури.


Зимові житла кроманьйонців будувалися з кісток та бивнів мамутів, шерстистих носорогів, оленячих рогів, дерев'яних брусків, покривалися шкурами.


Найдавніший відомий ударний інструмент знайдений на Межиріцькій стоянці й має вік 13 тисячоліттям до н. е. Це — прикрашений візерунками череп мамута, що, поряд з іншими музичними інструментами, знайдений в одному з жител мисливців того часу[40][41].


Художники палеоліту зображували тварин (і переважно тільки тварин), при тому мамути були такими ж популярними об'єктами творчості, як зубр, кінь чи олень. Перші малюнки недосконалі, але згодом майстерність досягла разючого рівня.


  • див. також: Первісна культура

  • див. також: Палеолітичні пам'ятки Європи

  • див. також: Палеоліт на території сучасної України

  • див. також: Доісторична Україна


Вимирання |




Молодий мамут, вилучений з вічної мерзлоти («мамантьонок Діма»)


Мамути вимерли близько 10 тисяч років тому під час останнього Льодовикового періоду. Точні причини вимирання не встановлені, але є кілька гіпотез:


  • глобальне потепління

  • через мисливців Верхнього Палеоліту[42], зокрема, через фактор «перепромислу»

  • втрата генетичного різноманіття[43]

  • пандемічне захворювання мамутів (туберкульоз?)[44].

Більшість науковців-біологів схиляються до думки, що причиною вимирання мамутів був комплекс перерахованих вище чинників. Глобальне потепління спричинило танення льодовиків і підняття рівня океану приблизно на 150–200 метрів, що затопило більшу частину узбережних пасовищних низин, у той час як з півдня Євразії та Північної Америки наступили ліси, ці події перерізали звичні міграційні шляхи та ізолювали окремі популяції. Мамути змушені були відступити на північ — ущільнення популяцій, перенаселення та виснаження пасовищ призвело до браку їжі та розповсюдження інфекційних захворювань, і туберкульозу зокрема. Падіж мамутових стад доповнився активним полюванням на них людей.



Живі клітини мамута |


В Якутії в унікальній місцевості на глибині 100 метрів учасниками міжнародної палеонтологічної експедиції в 2012 році було знайдено живі клітини мамута: м'які й жирові тканини, шерсть і кістковий мозок.[45] Якутськими науковцями разом з корейськими та японськими колегами до цього робились спроби клонувати мамутів при тому, що не вдавалося знайти живу клітину або цілу ДНК тварини.[45][неавторитетне джерело]



Мамути в художній літературі |




Мамут волохатий (рис. Joseph Smit, 1836–1929)


Давня відомість мамутів в Україні не обійдена увагою майстрів слова. Зокрема, відома збірка романтичних новел раннього періоду творчості Юрія Яновського мала назву «Мамутові бивні» (1925):





«

Мамут потоптався ще трохи в неприємній ямі,
копирснув землю великими білими бивнями й ліг на бік.[46].


»

В оповіданні Дмитра Шпаро та Олександра Шумилова «Скарб Едуарда Толля» (про Землю Саннікова) згадується відома етимологія назви мамута: «Ви знаєте, що означає слово „мамонт“? Воно походить від слова „мамут“, яке в свою чергу прийшло до нас з фіно-угорських мов. „Ма“ означає земля, „мут“ — кріт. „Мамут“ — земляний кріт»[47].


Ще докладніше і цікавіше пише про «Звіра Мамута» відомий природознавець і письменник Ігор Акімушкін у своїй книжці «Стежкою легенд»[48]:


«Багато мандрівників Сибіру занотували в евенків, якутів, мансі, чукчів та інших народів нашої Півночі такі самі оповіді про велетенського підземного мешканця. Усі повідомлення однотипні. Тварина-норокопач у найлютіші зими ходить під землею туди й сюди. Бачили ніби, як звір, гуляючи під землею, несподівано наближався до поверхні. Тоді він хапкома накидав на себе землю, швидкував глибше заритися. Земля, обсипаючись у тунель, утворює вирву. Звір не терпить сонячного світла і гине, тільки-но вийде на поверхню. У річкових кручах, по схилах ущелин часто-густо подибують мертвих кротів-велетнів: тут тварини ненароком вискакують з-під землі. Гинуть вони, потрапляючи і в пісковий ґрунт: пісок обсипається і стискує землекопів з усіх боків…

Ви, запевне, вже здогадалися, про яких тварин ідеться? Авжеж про мамутів! Адже це їхні ікла й заморожені трупи знаходять у Сибіру. До того ж і сама назва мамута свідчить про те, що й легендарний кріт-велетень тин-шу, і фан-шу, і Індрик-звір[49], і фінський мамут — одна й та ж сама істота. Сучасна російська назва мамута походить від староруського слова „мамут“ [німецькою, французькою та англійською мовами написання цього слова збереглося без змін]. Росіяни запозичили його у фінських племен, які населяли європейську Росію. Багатьма фінськими говірками „ма“ означає землю, а „мут“ по-фінськи — кріт[50]. Отже, „мамут“ — „земляний кріт“».



«Мамути йдуть» (реконструкція)




Мамут шерстистий (Royal BC Museum, Victoria, British Columbia)


Неодноразово несамовита потужність і сила мамонта згадані у поезії. Зокрема, у Миколи Бажана в «Трилогії пристрасті» є такі рядки (Бажан, 2002: 119–120)[51]:





«
Так мамут спиною розгортує твань,

Печерна гієна так гне свій кістяк,

Як з ями, з безодні, з печер почувань

Виходить печерний ляк.


»

Богдан-Ігор Антонич у поезії «З зелених думок одного лиса» (збірка «Книги Лева (1936)»)[52] пише так:





«

Шумить, мов мушля, море, – дзбан холодного напою,

земля, мов мамут, зелені трави в сонці гріє й їжиться лісами.

І сонце, що його він розчавив ногою,

тепер лежить на нім, мов намогильний камінь.


»

У Дмитра Білоуса є вірш з етимологічними розвідками про значення слова «Мамут» з однойменною назвою «Мамут»[53]:





«

Іще в добу льодовикову

людина зустрічалась з ним.

Коли ж із ним спіткалась знову,

він був лиш рештком викопним.


Не взнаєш, хоч кричи ти пробі,

як звавсь цей велет за життя,

бо назва мамут у Європі —

пізніших років набуття.

...


»

Згадує мамута у своїх віршах і Дмитро Кремінь, лауреат Шевченківської премії у творі «Симфонія „Золота ліхтарня“» (за:[54]):





«
А по тисячі літ за мавпами,

після смерті і після погонь, —

воз'явився,

як мамут,

на наших мапах

золотої ліхтарні вогонь.


»


Примітки |




  1. «Мамонтъ, зоол.- мамут.»: Дубровський В. Словник московсько-український. — Київ: Вид-во Рідна мова, 1918. — С. 192


  2. «Мамут. рос. — Мамонт. нім. — Mammuth»: Шарлемань М. Ссавці. — Плазуни. — Земноводяні // Шарлемань М., Татарко К. Назви хребетних тварин. — Київ: Держ. вид-во України, 1927. — С. 9–67. — (Словник зоологічної номенклатури. Част. 2). — С. 17.


  3. Мамонт та мамут // Словник чужомовних слів Павла Штепи, літера М


  4. Олександр Пономарів. Культура слова: мовностилістичні поради. Про термінологію


  5. Игорь Акимушкин – Тропою легенд (библиотека "fictionbook". Також є версія тут


  6. В.Дубровський/ Словник московсько-український. Видавництво: Рідна мова. Київ, 1918.


  7. Мамонт // Етимологічний словник української мови, 1989, Т. 3, С. 376.


  8. Сайт «Союз „ЕЖЕ“»: Откуда происходит слово мамонт?(рос.)


  9. Сайт «Slovar»: Мамонт. Происхождение слова(рос.)


  10. Етимологічний словник української мови: В. 7 т./ АН УРСР. Ін-т мовознавства ім. О. О. Потебні; Редкол. О. С. Мельничук (головний ред) та ін.— К.: Наук. думка, 1983. Т. 3: М/ Укл.: Р. В. Болдирєв та ін.— 1989. ISBN 5-12-001263-7 Т. З.: Кора — М/ Укл.:Р. В. Болдирєв та ін.—1989.—552 с. ISBN 5-12-001263-9. 10450 прим.


  11. Загороднюк І., Годлевська О. Давні видання зоологічного профілю в Україні та теріологія на сторінках «Збірника праць Зоологічного музею» // Раритетна теріофауна та її охорона / За ред. І. Загороднюка. — Луганськ, 2008. — С. 299–307. (Серія: Праці Теріологічної Школи. Випуск 9).


  12. Гарутт В. Є., Перовська С. Г. Знахідка черепа мамонта в Запорізькій області // Зб. пр. Зоол. музею. — 1960. — № 29. — С. 101–104.


  13. За переліком «інтервікі» відомі такі назви «мамута»: bg:Мамут
    br:Mammout, bs:Mamut, ca:Mamut, cs:Mamut, da:Mammut, de:Mammuts, el:Μαμούθ, eo:Mamuto, et:Mammut, eu:Mamut, fi:Mammutit, fo:Mammutur, gl:Mamut, hr:Mamuti, hu:Mamut, ia:Mammut, id:Mamut, io:Mamuto, jv:Mamut, lt:Mamutas, lv:Mamuti, nah:Mamut, nn:Mammut, no:Mammuter, pl:Mamut, pt:Mamute, qu:Mamut, ro:Mamut, sh:Mamut, sk:Mamut, sl:Mamut, sr:Мамут, stq:Mammute, sv:Mammutar, tr:Mamut, vi:Voi ma mút



  14. Караваєв В. Замітки про знайдення мамутових кісток (Elaphus primigenius Blumb.) у селі Руликів близько ст. Мотовилівка Півд.-Зах. залізниці // Збірник праць Зоологічного музею. — 1930. — № 8. — С. 227–228.


  15. Жарський Е. Тварини // Географія українських і сумежних земель / За ред. В. Кубійовича. — Львів, 1938. — С. 239–250. — (Факсимільне перевидання. Київ: Обереги, 2005).


  16. Підоплічко І. Г. Пам'ятник мамутові в с. Кулішівці Сумської області // Природа. — 1949.— № 4. (цит. за: ПІДОПЛІЧКО Іван Григорович (02.08.1905-20.06.1975) — зоолог, палеонтолог, академік АН УРСР (1967) // Фонд № 139 Опис № 1 Наукові, науково-популярні праці та робочі матеріали до них за 1923–1975 рр. Київ 2005)


  17. Шидловський П. С. Семенівський комплекс пізньопалеолітичних пам'яток та можливості його інтерпретування // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Серія Історія. — 2004. Вип. 74–76. — С. 47–50. (весь журнал: [1]


  18. Сеґеда С. Первісне заселення Європи. Найдавніша людність на теренах України та Польщі // Народна творчість та етнографія. — 2008. — № 1. — С. 107–113. — ISSN [https://www.worldcat.org/search?fq=x0:jrnl&q=n2:0130-6936 0130-6936]


  19. Плачинда С. Від Мізина до Індо-Європи (до сторіччя відкриття Мізинської пізньопалеолітичної стоянки // Українознавство. — 2008. — № 1. — С. 262–263.


  20. Михайлов Б. Кам'яна могила // Ятрань. — 10.01.2009.


  21. "Біологічний словник. — Київ, 1974: «Мамонт, мамут (Elephas primigenius)» (с. 284).


  22. Також див. Межиріч — мамутова стоянка


  23. Плачинда С. Від Мізина до Індо-Європи (до сторіччя відкриття Мізинської пізньопалеолітичної стоянки // Українознавство. — 2008. — № 1. — С. 262–263.


  24. http://archaeology.univ.kiev.ua/j152/index.php?option=com_content&view=article&catid=37%3Aekspedytsii&id=103%3Asemenivka&Itemid=60


  25. Михайлов Б. Кам'яна могила // Ятрань. — 10.01.2009


  26. Залізняк Л. Л., Яковлєва Л. А., Гавриленко І. М. Міжнародна конференція «Гінцівська стоянка та проблеми кам'яної доби України» // Археологія. — 2003. — № 2.


  27. Шидловський П. С. Семенівський комплекс пізньопалеолітичних пам'яток та можливості його інтерпретування // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка 2004


  28. У ГЛИБ ВІКІВ. Матеріали наукової конференції, присвяченої 100-річчю відкриття Мізинської палеолітичної стоянки. — 2008. — 76 с.


  29. Титова О. М., Кепін Д. В. (Київ). Використання етнографічних моделей при побудові музейної експозиції з історії первісного суспільства // ПРОБЛЕМИ ІСТОРІЇ ТА АРХЕОЛОГІЇ УКРАЇНИ. — Харків: НМЦ «СД, 2004. — С. 20–21.


  30. Білошапка В. З історії музейної справи на Чигиринщині на початку 20-х років XX століття // Збірка праць Олександрівського районного краєзнавчого музею: Випуск п'ятий. — Олександрівка, 2007. — С. 6–9.


  31. Сніжко В. В. Українознавство: природна психо-філософська концепція: монографія / Валерій Сніжко; МОН України, ННДІ українознавства. — К., 2010. — 528 с. — Рез. англ. — Бібліогр.: с. 495–518.


  32. Сніжко Валерій, Отрошко Любов. Творчість через символ. — Київ, 2010. — 235 с.


  33. Голубець Микола. Велика історія України. На порозі історії. — Видавництво «Глобус», 1993. — ISBN 5-86248-016-1. — на сайті http://exlibris.org.ua


  34. Кіосак Д. В. Розділ 1. Привласнювальна економіка палеоліту та мезоліту на теренах України // Економічна історія України / Національна академія наук України. Інститут історії України. — Історико-економічне дослідження в двох томах. — Київ: Ніка-Центр, 2011. — Том 1. — С. 13–31. — ISBN 978-966-521-571-4


  35. Наталія Полноська-Василенко. — Історія України: у двох томах. — Мюнхен, 1972–1976. — Т. 1. — 640 с.


  36. Сеґеда С. Первісне заселення Європи. Найдавніша людність на теренах України та Польщі // Народна творчість та етнографія. — 2008. — № 1. — С. 107–113. — ISSN [https://www.worldcat.org/search?fq=x0:jrnl&q=n2:0130-6936 0130-6936]


  37. аб Барг І. М. Моє покликання — палеонтологія / Геолог України Науковий журнал. — 2010, № 3. ISSN:1727-835Х


  38. Кирилівську стоянку описав ще 1893 року відомий український археолог Вікентій Хвойка.


  39. Для Бердижа припускається вік середнього палеоліту.


  40. Редакція г.-п.в. «Прес-Центр». (12.07.2008) «Межиріцька стоянка мисливців на мамонтів …»


  41. Черкаський обл. інст. післядипл. освіти пед. працівників. «Межиріцька стоянка»


  42. Сайт «Біологія»: Мамонти: загальне знайомство


  43. «ТСН»: Мамонти вимерли не через холод


  44. Така гіпотеза, зокрема, висловлена щодо мастодонтів: Мастодонты вымерли из-за туберкулёза


  45. аб Ярина ЯРКО. Знайшли живі клітини мамонта! / Газета Високий замок. 12.09.2012. 168 (4792)


  46. Юрій Яновський — Мамутові бивні


  47. Дмитро Шпаро, Олександр Шумилов. Скарб Едуарда Толля


  48. Акимушкін І. Стежкою легенд. — Київ: Веселка, 1970. — 243 с.


  49. Номен „індрик-звір“ цілком відповідає номену „Індрикотерій“, який присвоєно давньому вимерлому носорожцю (від „індрик“ — казковий звір та грец. θηριον — тварина, звір).


  50. Кріт фінською мовою — „mooli“, тобто подібне до загального позначення у більшості європейських мов „mole“ — вихідно загальної назви ссавців-землериїв, зокрема й крота, сліпака та ін. Етимологічні розвідки назв „кротів“ див.: Коробченко, Загороднюк, 2009: Назви сліпаків (Spalacidae) фауни України: наукові й українські


  51. Бажан М. Політ крізь бурю: Вибрані твори. — К., 2002 (цит. за: Кодак М. Філософічна трасологія Миколи Бажана (з мислительської біографії поета) // Слово і Час. — 2008. — № 12. — С. 3–14.)


  52. Антонич Богдан-Ігор. З зелених думок одного лиса // Книги Лева. — Львів, 1936.


  53. Дмитро Білоус. Мамут // Бібліотека на meta.ua.


  54. Дмитро Кремінь (1953). Симфонія «Золота ліхтарня». Allegro giocoso // Збірка «Поетичні майстерні»



Посилання |



  • Чому вимерли мамонти. Гіпотези. (укр.)


  • Систематика роду Мамонт (англ.)


  • Галицький мамонт (укр.)


  • Старунський мамонт. Частина І (укр.)


  • Старунський мамонт. Частина II (укр.)

  • Історія Подесіння: Початок (про стоянки мисливців на мамутів)


Джерела |



  • Pidoplichko, I. H. (1978) The Mezhirich mammoth-bone houses, U.S. Geological Survey. ISBN B0006WZGIS.

  • Сайт «Станіславський натураліст»: Чому вимерли мамонти?


  • Поліщук О. Трипільська праісторія // Історико-культурологічні та лінгвістичні нариси на ukrainaforever.


  • Михайлов Б. Кам'яна могила // Ятрань. — 10.01.2009.

  • Нужний Д. Дистанційна зброя i свідчення про збройні сутички за кам'яної доби (Історія вивчення проблеми й основні методичні підходи до розв'язання її) // Військово-історичний альманах. — Річник II. — Ч. 1 (2). — К., 2001. — 88 с.

  • Логвиненко Віталій Миколайович. Великі ссавці (Proboscidea, Perissodactyla, Tylopoda, Artiodactyla) пліоцену, еоплейстоцену та раннього плейстоцену України, їх біостратиграфічне і палеоекологічне значення: Автореф. дис… канд. біол. наук: 03.00.08 / НАН України; Інститут зоології ім. І. І. Шмальгаузена. — К., 2002. — 20 с.


Див. також |


  • Слонові

  • Полювання

  • Палеоліт


  • 9879 Мамут — астероїд, названий на честь цього роду тварин.






Popular posts from this blog

Save data to MySQL database using ExtJS and PHP [closed]2019 Community Moderator ElectionHow can I prevent SQL injection in PHP?Which MySQL data type to use for storing boolean valuesPHP: Delete an element from an arrayHow do I connect to a MySQL Database in Python?Should I use the datetime or timestamp data type in MySQL?How to get a list of MySQL user accountsHow Do You Parse and Process HTML/XML in PHP?Reference — What does this symbol mean in PHP?How does PHP 'foreach' actually work?Why shouldn't I use mysql_* functions in PHP?

Compiling GNU Global with universal-ctags support Announcing the arrival of Valued Associate #679: Cesar Manara Planned maintenance scheduled April 23, 2019 at 23:30 UTC (7:30pm US/Eastern) Data science time! April 2019 and salary with experience The Ask Question Wizard is Live!Tags for Emacs: Relationship between etags, ebrowse, cscope, GNU Global and exuberant ctagsVim and Ctags tips and trickscscope or ctags why choose one over the other?scons and ctagsctags cannot open option file “.ctags”Adding tag scopes in universal-ctagsShould I use Universal-ctags?Universal ctags on WindowsHow do I install GNU Global with universal ctags support using Homebrew?Universal ctags with emacsHow to highlight ctags generated by Universal Ctags in Vim?

Add ONERROR event to image from jsp tldHow to add an image to a JPanel?Saving image from PHP URLHTML img scalingCheck if an image is loaded (no errors) with jQueryHow to force an <img> to take up width, even if the image is not loadedHow do I populate hidden form field with a value set in Spring ControllerStyling Raw elements Generated from JSP tagds with Jquery MobileLimit resizing of images with explicitly set width and height attributeserror TLD use in a jsp fileJsp tld files cannot be resolved