Тантра





Чакри.


Тантра, Тантризм (санскр. तन्त्र — тантра) — від "тан" - розширювати, букв. переклад - сіть, тканина. Може означати — система, ритуал, доктрина, в езотеричному розумінні — те, що розширює свідомість, знання, мудрість, горизонт буття і реальності. Це холістичний підхід до пізнання загального з погляду індивідуального, вивчення макрокосмосу через вивчення мікрокосмосу. Тантра йога «настояна» на всіх науках — астрономії, астрології, нумерології, фізіогноміці, фізиці, хімії, алхімії, традиційній індійській медицині — для забезпечення практичної реалізації високої філософії в повсякденному житті. Замість того щоб розділяти різні області людських знань, тантра збирає їх разом.


Тантра — вид літературно-філософського твору, написаного в формі діалогу Шиви і Шакті. Як эзотерична традиція тантра передбачала досягнення трансперсональних станів (злиття з Ішварою — світовим духом, або світовим початком) за допомогою максимально повного, тотального проживання всіх життєвих спокус. Особливу увагу в тантрі приділялася сексуальним практикам, внаслідок чого в сучасній масовій свідомості тантру однобоко вважають йогою сексу[1]. Сексуальні практики в тантрі не були самоціллю і не були основними, а були лише способом досягнення парою або одним з партнерів єкстатичних станів, що носять, на думку послідовників тантри, космічний характер. Сексуальний акт для них має сакральне значення, як повторення космічного акту первинної божественної пари Шиви-Шакті[1].






Зміст





  • 1 Основні постулати


  • 2 Основні течії тантри


  • 3 Тантра в буддизмі


  • 4 Посилання


  • 5 Див. також


  • 6 Література


  • 7 Примітки




Основні постулати |


Виникла близько 1 ст. в брахманізмі та буддизмі таємна наука про ритуал, яка викладалася в текстах-тантрах (санскр. - тканина, тобто текст) та ін. книгах, оголошених його прихильниками істинними. Тантризм використовує методи йоги і розробив систему екзотеричної практики. В основі вчення тантристів лежить ідея людини-мікрокосмосу. З тантризмом тісно пов'язаний шактизм, який відводить особливу роль у світових і священних подіях енергетичному початку, проявленому у вигляді богині Шакті. Тантричні види йоги - кундаліні-йога, лайя-йога. Фактично йога є підготовчою стадією тантри, або інакше тантра - вищі практики йоги.


Тантризм - загальне позначення сект і шкіл індуїзму, що практикують особливі, не пов'язані з брахманічним ритуалом обряди і вважають своїми священними текстами тантри. В цілому Т. притаманні такі характерні риси: 1) переважання нижчих каст у складі сект; 2) наявність, а нерідко і переважання представників неарійських племен і груп у складі сект; 3) сувора езотерічность сект і обрядів; 4) зв'язок осн. обрядів з йогічною практикою; 5) несумісність осн. обрядів з брахманічним ритуалом і нормами брахманічної моралі; 6) міфологія, уявлення про силу Шакті (жін., рідше - чоловічий) як енергетичний початок Всесвіту.


Продукт двох протилежностей: статичного принципу (відпочинок, влада, Шива) і динаміки (рух, енергія, сила,творчість, Шакті). Зовнішня частина всього — це креативний аспект, а всередині кожної динамічної творчості поміщена статика. Гра Шакті не має ні початку, ні кінця. Шакті — божественна сила, що виявляється в знищенні демонічних сил і відновленні балансу (кожен бог в Індуїзмі володіє Шакті і без цієї енергії він безсилий). Вона невтомна, енергія рухається по колу, чергуючи періоди руху і відпочинку.


Енергія зазнає багато змін, руйнується, а після саморегенерується в період відпочинку. Цей процес нескінченний. Тантристи вірять, що поки цей феноменальний світ існує, існує і Мати Всесвіту, яка є творець, хранитель і руйнівник. Тому в Тантрах вона шанована, як Божественна.


Тантри стверджують, що бажання природні, і поки ми поміщені в своєму тілі, вони у нас будуть. Наші органи чуття — це вікна, через які до нас потрапляють бажання. Постійну наявність бажань будить (викликає) томління, прагнення і любов до об'єкта бажання. Велика частина наших бажань пов'язана з фізичним тілом і його комфортом. Люди стають рабами своїх інстинктів, які формують нижчу частину особи, і роблять їх жертвами самоти, незадоволеності, самозакоханості і нещастя.


Тантра пропонує практичні способи репрограмування свідомості і бажань шляхом фізичного і ритуального очищення, дихальних вправ (пранаяма), споглядання, наочності, повторення мантр. Вона допомагає розкрити нашу божественну природу, досягти мукті - звільнення без відмови від бхукті - матеріальних насолод.


Характерні риси тантричної садхани - використання мантр, янтр, мудр, ньяс, візуалізації. Більшість течій обстоює інтегральний підхід до садхани - і бхога (матеріальні задоволення) і йога (єднання із духовним), і на відміну від ортодоксального брахманізму не вітає довгої і жорсткої аскези, та не має кастових обмежень і розрізнення.



Основні течії тантри |


Основні течії -


  • індуська тантра

  • буддійська Ваджраяна

  • джайнська

  • неотантризм

Священні тексти присвячені тантризму називають Тантри.
Вчення Тантри багато хто відносить до індуїстских релігійних течій. Хоча тантризм має всі ознаки самостійної традиції — це й віровчення, своєрідна культова і йогічна практика, священні книги-тантри й цілий ряд інших рис окремої релігії, — більшість учених, та й самих тантристів розглядають його як особливу форму індуїзму.


Індійська тантра існує у формах Шайва (Капаліка, кашмірський шиваїзм, шайва-сіддханта, агхорі(найбільш екстремальні практики)), Вайшнава (Сагаджія), Ганапатья (культ Ганеші), Саурья, Шакта. Також використовується у Бон, Сікхізмі, Сінгон, нью-ейдж, з тантрою тісно пов'язані кундаліні-йога, рейкі, цигун, даосизм.


Буддійська Тантра (Ваджраяна, Мантраяна або Тантраяна) має власне походження і тексти. Вчення Тантри (Ваджраяни) повідомив сам Гаутама Будда. В Китаї Тантра з'явилась як вчення Мідзун (Таємне слово або мантра). Панчаратра-агама (збір вайшнавських тантричних писань) поділяє Тантру на п'ять видів (за іменами їх творців: Шиви, Вішну, Брахми, Сурї та Кумарів): «Шайва, шакта, брахма, саура и каумара — так пятикратно поділяється Тантра і ті хто її оголосив». (Вішну-самхита 2.20)


Слово «тантра» має кілька значень: «таємне знання», «магія», «практика», «вчення», «порятунок за допомогою тіла» і навіть «процес ткацтва». Але священні тексти-тантри дають зовсім інше трактування цього терміну: «вчення називається Тантрою тому, що розкриває знання про істинну суть усього — таттву, і тим самим рятує».


Походження тантризму пов'язане з культом Великої Богині-Матері. Форми релігії, подібні до індійського тантризму, існували майже у всіх народів давнини: це культи Астарти в Ассирії й Палестині, Ісіди — у Єгипті, Афродіти — у Греції, Венери — у Римі, Кібели — у Малій Азії, Іштар — Месопотамії, Аматерасу — у Японії, Шакті — в Індії, Лади — у давніх слов'ян. Деякі риси цього світогляду збереглися і після прийняття християнства у вигляді вшанування Богоматері (напр. серед запорозьких козаків).


Сучасний тантризм складався під впливом ведійської релігії, брахманізму й буддизму, однак риси давнього шанування Богині-Матері добре збереглися й понині. Тантри як книги з духовних практик називаються "садхана- шастри".


Тантристи вважають своє віровчення універсальною релігією всіх людей, з якої розвинулися й черпають свою духовну силу інші релігії. В одній з найшанованіших тантр — «Маха нірвана-тантрі» — стверджується: «Всі люди на землі — від високонароджених брахманів до найнижчих недоторканих — здібні дотримуватися вічного Шляху Тантри».


Тантрична традиція неоднорідна й складається з великої кількості різних течій і сект. Як правило, їхні прихильники взаємно визнають один одного одновірцями (переважно шактизм і шайвізм). За всією різноманітністю тантричних культів всі вони зводяться до чотирьох основних типів: «тантра правої руки», «тантра лівої руки», реформований універсалістський шактизм і архаїчний тантризм з елементами шаманства, розповсюджений серед племен півострова Індостан.


Послідовники «тантри правої руки» шанують Богиню-Матір відповідно до приписів ортодоксального індуїзму і додержуються правил ведійської соціальної поведінки.


Прихильники «тантри лівої руки», навпаки, зберігають у своїй практиці ознаки архаїчного культу й використовують у своїх обрядах багато чого з того, що для інших індуїстів уважається неприйнятним (приношення в жертву тварин, вживання м'яса, риби, вина, ганжі, ігнорування кастових розрізнень, магічні обряди). Зокрема ритуал для посвячених у кулу (тантричний клан) - "5М" (Панчамакара[ru]) завершується тантричним сексом (майтгуна).


Одним із засновників універсалістського шактізму можна вважати індуїстського містика й гуманіста Шрі Рамакрішну (1836—1886). Погляди «універсалістів» характерні для представників «Місії Рамакрішни» і деяких інших реформістських течій сучасного індуїзму. «Універсалісти» відійшли від ортодоксального тантризму. Хоча вони й зберігають у своєму віровченні деякі давні елементи (особливо культ жіночого начала), але фактично їх треба розглядати як типових представників неоіндуїстських течій.


"Кула-арнава-тантра" розрізняє 7 типів керівництва - веда-акара - ведійський шлях (ортодоксальний брахманізм), вайшнава-акара - шлях відданих Вішну, шайва-акара - шлях відданих Шіви, дакшина-акара - шлях правої руки, вама-акара - шлях лівої руки (включає сакральний статевий акт), сіддханта-акара - шлях лівої руки (вища форма , внутрішнє поклоніння), каула-акара - вища форма практики, синтез шкіл правої і лівої руки.
[2] Каула має дві школи - йогіні-каула (очолюють жінки), сіддха-каула (очолюють чоловіки). До неї відносять південноіндійську традицію шрі-відья та кашмірську крама. Одним з найважливіших тантричних культів є культ 64 йогіні , на честь яких створювали храми круглої форми , найбільш відомі з яких входять у храмовий комплекс Кхаджурахо.



Тантра в буддизмі |


В контексті вчення тибетського буддизму Ваджраяни тантра у значенні "неперервності" вказує на фундаментальну ознаку свідомості будь-якої живої істоти — невпинну, неперервну тривалість або "вічність".
Згідно із традицією Ваджраяни, пробуджена свідомість Будди завдяки тантрі виявляє себе в усіх живих істотах. Сучасний тибетський вчитель Дзогчен Намкай Норбу, розглядаючи зміст тантри, стверджував насамперед динамічний, або енергетичний аспект цієї неперервної пробудженої свідомості Будди як основи буття. Він писав: "значення слова тантра — неперервність передбачає природу енергії первісного стану, яка проявляється постійно"[3].


Лідер буддистів Тибету - далай-лама XIV звертає увагу на те, що тантра містить в собі водночас складові сансари та нірвани, проявляючи відповідні елементи в континуальному протіканні свідомості.
Буддійська тантра є складною системою езотеричних, містичних вчень, а також ритуальних, йоґічних і медитативно-споглядальних методів практики в максимально короткі терміни. Відповідно, робота ведеться в межах цієї традиції на різних рівнях свідомості та несвідомого, демонструючи специфічно психолого-релігійний, психопрактичний акцент[4].



Посилання |


  • Библиотека[1],[2], [3], [4]

  • Шивананда. Тантра - йога

  • Вайшнава-Тантра как она есть

  • ТАНТРИЧЕСКИЕ НАПРАВЛЕНИЯ В ВАЙШНАВИЗМЕ

  • Л. Тетерніков. Статті

  • Духовні практики Індії і Тибету

  • Письмові джерела тантри

  • 15 Нітья

  • Традиция натхов

  • Тренери тантра-йоги

  • Чогьям Трунгпа. Происхождение тантры

  • Школи тантри

  • Тантра в буддизме

  • 7 форм

  • Основні поняття тантри

  • Тантра права і ліва

  • 7 ночей тантры

  • Скрытые опасности

  • Фильм Тантра - йога любви

  • Портал медитації

  • Портал Познание

  • Йога авадхутов

  • Аудио лекции

  • Дом солнца. Тантра

  • Веды и тантра


Див. також |


  • Кундаліні

  • Камасутра

  • Ваджраяна


Література |


  • Ферштайн Г. Тантра. серия "Грандиозный мир", М. 2002

  • Бхагаван Шри Раджниш (Ошо).ТАНТРА: ВЫСШЕЕ ПОНИМАНИЕ[5]

  • Ошо (Бхагаван Шри Раджниш).Видение Тантры[6]

  • Авалон А. Введение в маханирвана-тантру., М. 2002

  • Тетерников Лев - Тантра. Искусство любить[7]

  • Шри Гуру Шиваисса.[8] Тантра. Сокровенная магия Индии и Тибета.

Том I: Луганск: Виртуальная реальность, 2010 год, 1468 стр.
Том II: Луганск: Виртуальная реальность, 2010 год, 1556 стр.


  • Шри Йони Тантра [9]

  • Говинда А. Основы тибетского мистицизма: согласно эзотерическому учению великой мантры Ом Мани Падмэ Хум / пер. с англ. — М.: Беловодье, 2005.

  • Гуща М.А. Некоторые аспекты мистицизма тибетской Ваджраяны, журнал "Религиоведение", 2009, вип.1. — С.93-102.

  • Намкай Н.Р. Дзогчен — состояние самосовершенства / пер. с англ. — СПб.: Изд-во "Шанг-Шунг", 2001.


Примітки |




  1. аб А.Г. Сафронов (2016). Психопрактики в містичних традиціях від архаїки до сучасності (російською). Харків: Ритм Плюс. с. 138–142. ISBN 978-966-2079-18-0. 


  2. Ферштайн Г. Тантра. серия "Грандиозный мир", М. 2002, с.203


  3. Намкай Н.Р. Дзогчен — состояние самосовершенства, 2005, С.47


  4. Гуща М.А. Некоторые аспекты мистицизма тибетской Ваджраяны, "Религиоведение", 2009, вип.1.





Popular posts from this blog

Save data to MySQL database using ExtJS and PHP [closed]2019 Community Moderator ElectionHow can I prevent SQL injection in PHP?Which MySQL data type to use for storing boolean valuesPHP: Delete an element from an arrayHow do I connect to a MySQL Database in Python?Should I use the datetime or timestamp data type in MySQL?How to get a list of MySQL user accountsHow Do You Parse and Process HTML/XML in PHP?Reference — What does this symbol mean in PHP?How does PHP 'foreach' actually work?Why shouldn't I use mysql_* functions in PHP?

Compiling GNU Global with universal-ctags support Announcing the arrival of Valued Associate #679: Cesar Manara Planned maintenance scheduled April 23, 2019 at 23:30 UTC (7:30pm US/Eastern) Data science time! April 2019 and salary with experience The Ask Question Wizard is Live!Tags for Emacs: Relationship between etags, ebrowse, cscope, GNU Global and exuberant ctagsVim and Ctags tips and trickscscope or ctags why choose one over the other?scons and ctagsctags cannot open option file “.ctags”Adding tag scopes in universal-ctagsShould I use Universal-ctags?Universal ctags on WindowsHow do I install GNU Global with universal ctags support using Homebrew?Universal ctags with emacsHow to highlight ctags generated by Universal Ctags in Vim?

Add ONERROR event to image from jsp tldHow to add an image to a JPanel?Saving image from PHP URLHTML img scalingCheck if an image is loaded (no errors) with jQueryHow to force an <img> to take up width, even if the image is not loadedHow do I populate hidden form field with a value set in Spring ControllerStyling Raw elements Generated from JSP tagds with Jquery MobileLimit resizing of images with explicitly set width and height attributeserror TLD use in a jsp fileJsp tld files cannot be resolved