Шактизм



Статті на тему
Індуїзм



Aum

Історія ·  Пантеон



Напрямки

Вайшнавізм ·  Шайвізм
Шактизм ·  Смартизм



Вірування і практика

Дхарма ·  Артха ·  Кама
Мокша ·  Карма ·  Самсара
 ·  Яджня ·  Мантра
Йога ·  Тантра · Бгакті ·  Бгакті-йога · Майя
Пуджа ·  Мандір ·  Санскрит ·  Тримурті



Писання

Веди ·  Упанішади
Рамаяна ·  Махабхарата
Бгаґавад-Ґіта ·  Пурани
 ·  Веданґа
інші



Близькі теми

Космологія
Філософія
Міфологія
Індуїзм за країнами
Ґуру і святі
Календар ·  Свята
Термінологія
Аюрведа ·  Джйотиша




Портал «Індуїзм»





Дурга перемагає Махішасура. Поряд 7 матрік


Шактизм (санскр. शाक्तं, Śāktaṃ IAST, shaktism, дослівно «доктрина влади» або «доктрина богинь») — деномінація індуїзму, що зосереджується на поклонінні Шакті або Деві — божественій матері індуїзму — як найвищого божества. Ця деномінація є третьою за числом прихильників деномінацією після вайшнавізму і шайвізму.




Зміст





  • 1 Історія


  • 2 Особливості шактизму


  • 3 Основні божества


  • 4 Священні тексти


  • 5 Зв'язок з вайшнавізмом


  • 6 Література


  • 7 Див. також


  • 8 Посилання


  • 9 Примітки




Історія |


Більшість вчених вважають, що шанування жіночого начала відігравало центральну роль релігії Індської цивілізації (23-18 ст. до н.е.). У руїнах Хараппи та інших поселень, що відносяться до цієї цивілізації, археологи виявили безліч невеликих глиняних фігурок напівоголених жінок, в складному головному уборі і з оздобленими поясами на грудях, які вважаються ідолами богинь. Часто також жіноче божество зображується сидячим на гілках дерева ашваттха. Вважають, що подібна композиція символізує єднання чоловічого і жіночого начал, оскільки чоловіча приналежність ашваттхи виявляється однозначно. На зображеннях богиня також асоціюється з двома тваринами - з тигром (або тигрицею?) й буйволом. Асоціація тигра з жіночим божеством характерна і для індуїстської міфології, ваханою богині Дурги є тигр (або лев). В образі ж буйвола бачать чоловіче божество родючості, яке в пізнішому індуїзмі переходить в розряд демонічних істот і стає асуром Махіша, війна якого з Богинею описується в Деві-Махатмйі. Звідси і звичай приносити в жертву буйвола у дравідомовних народів.



Особливості шактизму |


Шактизм розглядає Деві (дослівно «богиня») як найвищу силу, Брахму, «одного без другого», разом з іншими традиційними ознаками божества. За традиційними обрядами, шактизм найбільш нагадує шайвізм. Однак послідовники шактизму — шакти (Śakta IAST, शक्त) зосереджуються перш за все на поклонінні Шакті, жіночому аспекту божества. Шива, його чоловічий аспект, вважається тимчасовим, а поклоніння йому вважається другорядним[1].
Найбільш поширене поклоніння десяти формам богині — Дашамахавідья. В західному світі поширений культ Діви Марії, ймовірно походженням пов'язаний із Деві Маріамман.
Коріння шактизму походять з давньої історії Індії. Найраніші зображення богині відносяться до поселень часів палеоліту і понад 22 тис. років тому, хоча її культ набув сили у Цивілізації долини Інду і протягом ведичного періоду, а пізніше розповсюдився разом з санскритською культурою. Вважається, що історія індуїзму багато в чому пов'язана з розвитком жіночого початку[2]. Шакти (практикуючі шактизм) широко використовують тантру. У Рігведі згадується Шакті і Прітхві Мата (Земля Мати), яку також називають Дхра або Дхрітхі — «та, що тримає все», або Бхумі а також богині вод Апас, богиня ранкової зорі Ушас та її сестра Ратрі, богиня ночі.


У Ведичних писаннях згадується всеосяжна Адіті:


Адіті — це небо,
Адіті — це повітря,
Адіті — це боги …,
Адіті — це Мати, Отець і Син,
Адіті — це все, що буде народжено.
Риг Веда, I.89.10


"Адіті", — підсумовує Бхаттачарья, — "була найдавнішою матір'ю богів, яка початково характеризує ще темну Ведичну епоху".



Основні божества |




Шрі Лаліта-Трипурасундарі



Саптаматріка, 7 богинь-матерів



Янтра Аштаматріка, 8 матрік


Деві поклоняться у будь-якій з величезного числа форм, проте всі вони — різні аспекти однієї верховної богині.


Трідеві (санскр. : त्रिदेवी tridevi - три богині ) - термін в індуїзмі, який об'єднує трьох богинь, трьох супутниць богів Тримурті:


 Сарасваті - богиня мудрості, знання ; дружина Брахми
Лакшмі - богиня достатку, процвітання, багатства, успіху і щастя ; дружина Вішну
Парваті (або Дурга ) - богиня часу, влади, духовного усвідомлення ; дружина Шиви

У свято Наваратрі - «Дев'ять ночей» - «Богиня шанується в трьох формах : протягом перших трьох ночей, шанують Дурга, Лакшмі в четверту, п'яту і шосту ночі, і, нарешті, Сарасваті сьому, восьму і дев'яту ночі» [3].


У шактизмі Трідеві вважаються початковими іпостасями Махашакті - Махасарасваті, Махалакшмі і Махакалі - проявленими у світ і дарованими богам Тримурті як їх шакті і подружжя.


Серед багатьох імен, що використовуються для позначення богині — Деві, Чандіка, Амбіка, Калі, і достаток інших — це легко забути, що Деві дійсно єдина. (Деві Махатмья), Деві показує : "Я одна тут у світі. Хто ж ще, крім мене ? " Після цього проголошення божественної єдності, який був названий mahāvākya вона пояснює, що всі [інші богині] всього лише проекції її влади, як і всі інші форми. Імена благих форм: Парваті (санскр. पार्वती, pārvatī IAST "гірська"), Гаурі («Світла, Добра»), Тріпурасундарі («найпрекрасніша в трьох світах»), Лаліта] — «ігрива, яка грає», Бхавані («оживляюча»). У жорстокій формі Деві носить імена Калі («Чорна»), Шьяма, Чанді (Чанда, «Гнівна»), Дурга («Неприступна»), Бхайраві («Зловісна»).


Основною формою Деві поклоняються ішта — деві, опікунському божеству. Вибір цього божества може залежати від багатьох факторів, у тому числі сімейної традиції, регіональної практики, гуру лінії, особистий резонанс і так далі. Існують буквально тисячі з богині форм, багато з них пов'язані з конкретними храмами, географічних об'єктів або навіть окремих селах. Тим не менше, кілька вельми популярних форм богині, як відомо, і практично кожен жіноче божество в індуїзмі є вважається, що прояв одного або більше з цих " основних" форм. Найвідоміші благодійні богині популярного індуїзму відносяться:


  • Аді Парашакті (Шрі Бхагаваті) : Богиня, як оригінальне, початкове, трансцендентне джерело Всесвіту.


  • Дурга (Амба, Амбіка) : Богиня, як Махадеві, матеріальний прояв Верховного Божества (Брахман)


  • Лакшмі (Шрі) : Богиня Матеріальної реалізації (багатство, здоров'я, щастя, любов, краса, родючості і т. д.); супутниця (Шакті) Вішну


  • Парваті (Гаурі, Ума) : Богиня духовної реалізації (божественна любов; сагуна [тобто має матеріальні якості] форма Аді — Парашакті); супутниця (Шакті) Шиви, також аватара Парваті - Мінакші.


  • Саті (Ума) : Богиня подружніх відносин; супутниця (Аді-Шакті) Шиви в першому втіленні.


  • Сарасваті : Богиня культурної реалізації (знання / освіта, музика, мистецтв і наук, і т. д.); чоловіка (Шакті) Брахми; ототожнюється з річкою Сарасваті

  • Ямуна-деві : Богиня річки Ямуна,

  • Ганга-деві : Богиня Божественної річки; ототожнюється з річкою Ганг


  • Гаятрі-деві : Богиня, Мати мантр


  • Сіта : Богиня, як подружжя Рами


  • Радха : Богиня, як кохана Крішни


  • Рукміні - головна дружина Крішни


  • Субхадра - сестра Крішни


  • Бху — друга супутниця Вішну

Дурга є скоріше загальна термінологія для богині — матері, в основному її божество поклоняються в храмі Бхагаваті або Махадеві. Узагальнений термін, використовуваний в храмах для поклоніння Богині Матері) і т. д. У тому, що більшість храмів для ведення обрядів себе певні форми Дурзі як божество, наприклад Храм Бхагаваті Каньякумарі знаходиться храм Дурга або Деві, але Санкальпа є те, що Деві Катьяяні. Будь-яка з Навадург вважається Санкальпою, поклоняючись Деві Дурга. Навадурга є Shailaputri, Brahmacharini, Chandraghanta, Kushmanda, Skandamata, Kathyayini, Kaalratri, Mahagauri, Siddhidaatri; ці форми Дурги для поклоніння.


Калі безпосередньо поклонялися як наприклад у вигляді Бхадракалі (Переклад : Махамайя Калі, "Бха" означає розведення або майя і "дра" є чудовою означає самий або наймогутніша) на півдні Індії і Маха Калі в Бенгалії.


Вараха-Пурана оповідає про 8 матрік (аштаматріка або аштаматара), які уособлюють вісім якостей, що руйнують людину. Йогешварі, яку закликала Шакті і сапта-матріки — сім божественних матерів, жіночі прояви богів.


  • 1. Йогешварі — Кама, або Бажання.

  • 2. Махешварі — Кродха, або Гнів.

  • 3. Вайшнаві — ​​Лобха, або Жадібність. (прояв Вішну)

  • 4. Брахмані — Мада, або Гординя.

  • 5. Каумарі — Моха, або Ілюзія.

  • 6. Індрані — Матсарья, або Омана.

  • 7. Чамунда — Пайсунья, або Брехня. (прояв Ями)

  • 8. Варахі — Асуйя, або Заздрість

Також відома Камакші (санскр. Kamakshi — хтивоока), або Камакхья (Камакхья = з ім'ям Ками) — в індійській міфології ім'я однієї з форм Дурги (див.), дружини бога Шиви. Під цим ім'ям вона шанується в пн.-сх. частини Бенгалії і Ассамі. Камарупа є метою паломництва її шанувальників, це тіло бажань, священне місце Богині, що знаходиться в долині річки Брахмапутри, штат Ассам.


До неї близькою є Раті - богиня любові, плотського бажання, прагнення, пристрасті і сексуального задоволення. Зазвичай описана як дочка Праджапаті Дакші, Раті є жіночим аналогом, головною дружиною і помічником Ками (Камадева), бога кохання. Відповідно до відомого міфу, коли Шива спопелив Каму, Раті звернулася з благаннями до Парваті, і Шива відродив її чоловіка. Прийнявши вигляд смертної жінки, Раті виростила Каму (народженого в образі Прадьюмна, сина Крішни і Рукміні), потім відкрила йому зв'язують їх узи, знов стала його дружиною і народила від нього сина Аніруддха. Поряд з Камою, Раті займає важливе місце у відповідному культі. У Південній Індії проводяться особливі церемонії, під час яких виповнюється плач Раті по своєму чоловікові.


В Андхра-Прадеш вшановують богиню Ренуку, в західній Бенгалії - Джагадхатрі, інші форми богині - Періячі, Вішнудурга.


В Непалі поклоняються Кумарі Деві (Королівська Кумарі або Дівоча Богиня). У індуїстів вона вважається втіленням богині Таледжу Бхавані або юна іпостась Дурги. Верховний священнослужитель храму Таледжу щодня підносить їй молитви. [2]



Священні тексти |


Культ Шакті можна знайти вже в Рігведі, в таких її гімнах, як Деві — сукта, Шрі- сукта, Дурга — сукта, Бху — сукта і Ніла — сукта, хоча тут він не займає центрального положення. У цих гімнах Шакті вихваляється як велика сила, яка підтримує всесвіт.
Далі, в одній з «великих» Упанішад, Кена — упанішаді, про неї говориться як про Уму золотого кольору, дочку Хімават, царя Гімалаїв, яка розповідає про себе Індрі й іншим богам. Крім Кена — упанішади, є ще й особливі Упанішади, числом вісім : Тріпуратапіні — упанішад, Сита —, Деві —, Саубхагья — Лакшмі та ін.
Елементи шактизму присутні і в Рамаяні. З самої поеми випливає, що її головна героїня Сіта була спочатку богинею Землі. А богиня Землі, поряд з Лакшмі і Шрі (ці божества іноді розрізняються), виступає дружиною Вішну, втіленням якого є Рама, чоловік Сіти. У Рамаяні персоніфікуються річки Гангу і Сарасваті (II, 52, 85 — 91 та ін), а про Умі сказано, що вона більш прекрасна, ніж Шрі (VII, 42, 30). Згадуються чотири ведичні богині : Діті, Адіті, Шачі і Ратрі. Але не згадана жодна чисто шактістська богиня, за винятком Каліки (VI, 35, 28).


Але найбільший клас текстів, що містять інформацію про шактизм, складають тантри. Тантри діляться на три типи: агами, нігами і упатантри. Агами і нігами представляють із себе діалоги Шиви та його дружини на філософські теми, причому в Агама Шива повчає свою Шакті, а в нігама навпаки, Шакті повчає Шиву. Упатантри представляють із себе діалог Шиви або Шакті з яким-небудь міфологічним персонажем. За однією з традиційних класифікацій, звід тантричної літератури включає в себе 28 агам шиваїзму, 108 самхіт вішнуїзму (школа Панчатантра) і 64 тантри шактизму (насправді, число тантр і самхит набагато більше). Найбільш важливі серед тантр «Куларнава», «Маханірвана» і «Тантрараджа»
В даний час деякі тантри переведені з санскриту і видані, але багато існують тільки як рукописні тексти, дбайливо оберігаються шактистами і недоступні для вчених.


Крім вищезгаданих джерел, до літератури шактизму можна віднести «Лаліта — сахасранаму» («Тисяча імен богині Лаліти») — фрагмент з Брахманда — пурани, Бріхаддхарма —, Деві —, Девібхагавата-, Махабхагавата — і Каліка — пурани. До складу останньої входить «Махамайя — кальпа» — посібник з виконання шактістскіх обрядів поклоніння Богині — Матері (зокрема, там описується практика жертвоприношень тварин), а також численні твори з магії, йоги та ритуалу. Цікаву інформацію можна отримати з Сканда — пурани, Брахмавайварта — пурани, Падма — Пурани, Маркандея — Пурани (містить знамениту «Деві — Махатмйа»), Бріхаддхарма — пурани, з Махабхарати і Рамаяни. Так, на початку шостої книги Махабхарати — Бхішмапарви міститься гімн, виголошений Арджуною для Дурги перед початком великої битви за порадою Крішни[4].
Що стосується Девібхагавата — Пурани (надалі — ДБП), то вона включає в себе 18 тисяч шлок, розділених на 12 книг. ДБП служить джерелом найрізноманітніших відомостей з індуїстської традиції, переважає міфологічне оповідання, але багато інформації з географії, космології, філософії, йоги та ритуалу. Серцевиною пурани є що входить до складу сьомої книги (глави 31 — 40) Деві -Гіта, що є своєрідною шактійською версією Бхагавад -гіти і в стислій формі викладає основні положення шактизму.


Шактизм надихнув багато авторів санскритської літератури та індуїстської філософії, він зберігає значну популярність серед індусів і нині. «Деві-Бгагаватам» поряд з «Деві-Махатмья» і «Каліка-пураною», є найбільш важливим текстом індуїстської традиції шактизму. Прихильники течії мешкають по всій Індії та за її межами. Найбільшими школами деномінації є Шрікула («родина Шрі») в Південній Індії і Калікула («родина Калі») в Північні і Східній Індії[1].



Зв'язок з вайшнавізмом |


Згідно Махабхагавата-пурані (МБхП), одного разу Шива попросив виконати Калі одне своє бажання. Виявляється, він захотів, щоб він сам звернувся в жінку, а вона — в чоловіка. Калі погодилася, і тоді вони народилися на землі : Калі в образі Крішни, а Шива в образі Радхи.


При цьому втілення Калі в образі Крішни переслідувало дві мети:


1. Насолоджуватися любов'ю з Шивою,


2. Знищувати нечестивих царів.


У МБхП описуються любовні забави Крішни (Калі) і Радхи (Шиви), при цьому повідомляється, що на Аяну, законного чоловіка Радхи, відразу ж після одруження на ній Шива насилає чоловіче безсилля, і таким чином, любові Крішни і Радхі ніхто не заважає.


Така інверсія (зміна ролей) зустрічається ще раз у МБхП в міфі про переродження Калі як Парваті. Після загибелі Саті Шива в Камарупа віддається подвижництву, щоб знову знайти її в дружини (у традиційних версіях подвижництво здійснює богиня).


Тотожність Калі і Крішни прямо проголошують тантри. В " Тара — рахасйі " Шрі Брахмананда Гирі сказано: " Калан Калі Калай кЯ ^ iShNaH Калай gopAlakAlikA" ("У калі- югу — Калі, в калі- югу — Крішна, в калі- югу — Гопала — Каліка"). Тодала (10.11) і Мундамала — тантри, зіставляючи десять Махавідья з десятьма втіленнями Вішну, співвідносять Калі з Крішною. Йоні- тантра каже, що Каліка прийняла образ Крішни, сховавши свою Йоні в павине перо на Його голові (Майура — Мукут). У тих тантричних школах, де Богиня шанувалася у формах Шрі- відйі, Крішна ототожнювався з Нею (наприклад, в Тантрараджа — тантрі, Шактісангама — тантрі і Курма — пурані). Цікаво, що розширений список з 22 аватар Вішну (Бхагават- пурана 1.3.6-25) має паралель — Рудра — Ямалу (77.70 — 72) перераховує 22 Махавідья (а в мула- мантрі Калі — 22 літери).


Незліченні форми Бхагаваті Калі існують всюди у всесвіті і шануються як шакті різних божеств і аватар (втілень) Ішвари (Бога). Парваті — деви говорить Шиві : «У Голокі (духовному світі Крішни) я — Шрі- Радха, у світі Вайкунтха (обитель Вішну) я — Камалатміка (Лакшмі), у світі Брахми я — Сарасваті, в обителі Шиви (Кайласа) я — Парваті, в Мітхіле я — Джанаки (Сита — деви), в Дваракі я — Рукміні (дружина Крішни)». (Мундамала — тантра)


Саммохана — тантра каже, що Дурга і Радха (улюблена подруга Крішни) — це форми єдиної Шакті, яка проявляє себе як Радха, Трігунатміка або Дурга (йад вайбхаван Махалакшмі Радха нітья парадвайя). У деяких тантрах вона ототожнюється з Вішну. У Брахманда — тантрі говориться: «віддані Вішну (вайшнави) медитують на неї, що має образ прекрасного темно -синього Крішни або з чотирма Вішну, улюбленого Богинею Лакшмі, чаруючого розум».


Шрі- Крішна (одна з найбільш шанованих аватар Вішну) описується в Шакті — тантрах як втілення Махашакті. У 34 -й главі Тантрараджа — тантри розповідається, що Деві явила себе в чоловічому образі (пумрупа) разом зі своїми шакті (вісім енергій, що символізують вісім містичних сил) у формі Крішни (Крішна- віграха) і його подруг гопі (пастушок).


Радха — тантра (гл.15) говорить, що «темне тіло Крішни є сама Калі, що пронизує весь світ (сваям калі Джаган — Майї)». У другому розділі цієї тантри вказується, що ім'я Крішни означає Тріпура — Бхайраві, яка є божеством (мантра — девата) пики — нама — мантри (відомої як Харе — Крішна- мантра).


У тантрах також йдеться, що Шрі — Крішна і Дурга — деви представляють єдине ціле і невідмінне один від одного:


Йах Крішна Сайва Дурга сьят
йа Дурга Крішна овва сах
анайор антара — Дарші
сансаран на вімучьяте


«Крішна — це Дурга, Дурга — це Крішна, Той, хто бачить в них відмінність, не звільняється від сансари». (Гаутама — кальпа)


Згідно з ученням Шакті десять основних втілень (аватара) Вішну є різними формами (Махавідья) Бхагаваті Калі. «Тара Деві має форму Матсйа- аватари, Багаламукхі — це Курмамурті, Дхумаваті — це Вараха, Чхіннамаста — це форма Нрісімха, Бхуванешварі — Вамана, Матангі — Шрі- Рама, Тріпура — Джамадагні (Парашурама), Баладева — це Тріпурабхай — Раві, Будда — це форма Махалакшмі, Дурга — це Калкі -аватара, а сама Бхагаваті Калі має форму Крішни». (Тода — тантра 10.8-10)


Кожному світовому періоду відповідає одна з форм Калі: «У сатья -югу головною є Сундарі, в третаюгу — Бхуванешварі, в Двапара — Тара, в калі- югу відзначається Калі». (Мундамала — тантра 9.33)[5]


Також у вайшнавів відомі культи Мохіні, жіночої форми Вішну, Рукміні, дружини Крішни, Субхадри - сестри Крішни, Тулсідеві, богині священного дерева, 9 Ґопі та ін.



Література |


  • Шри Йони Тантра [3]

  • Сурендра Мохан. Ведические таинства. Мистериальные посвящения, медитации, литургические молитвы, мантры,

повседневные обряды. [4]



Див. також |



  • Ambubachi Mela[en]


  • Raja Parba[en]


Посилання |


  • Тексти шактизму

  • Жіночі божества

  • Шактизм

  • Тантра і шактизм

  • Навадурга

  • Удивительная Махабхагавата-пурана

  • Ashtottara Shatanamavali імена божеств


Примітки |




  1. аб Subramuniyaswami, Satguru Sivaya, Merging with Siva: Hinduism's Contemporary Metaphysics, Himalayan Academy (Hawaii, USA, 1999).


  2. Hawley, John Stratton (ed.) and Wulff, Donna Marie (ed.), Devi: Goddesses of India. University of California Press (Berkeley, 1996).


  3. «Navaratri», in Hinduism Today Magazine, October/November/December 2008.


  4. Радхакришнан С. Индийская философия: в 2-х т. — М.: Миф, 1993. т. 2, с. 414).


  5. «Традиция тантрического шактизма» впервые был опубликован тантрическим
    обществом «Панчама-Веда», при содействии «Санатана Дхарма» в 1994 году. Ольшевский А. П. [1]






Popular posts from this blog

Save data to MySQL database using ExtJS and PHP [closed]2019 Community Moderator ElectionHow can I prevent SQL injection in PHP?Which MySQL data type to use for storing boolean valuesPHP: Delete an element from an arrayHow do I connect to a MySQL Database in Python?Should I use the datetime or timestamp data type in MySQL?How to get a list of MySQL user accountsHow Do You Parse and Process HTML/XML in PHP?Reference — What does this symbol mean in PHP?How does PHP 'foreach' actually work?Why shouldn't I use mysql_* functions in PHP?

Compiling GNU Global with universal-ctags support Announcing the arrival of Valued Associate #679: Cesar Manara Planned maintenance scheduled April 23, 2019 at 23:30 UTC (7:30pm US/Eastern) Data science time! April 2019 and salary with experience The Ask Question Wizard is Live!Tags for Emacs: Relationship between etags, ebrowse, cscope, GNU Global and exuberant ctagsVim and Ctags tips and trickscscope or ctags why choose one over the other?scons and ctagsctags cannot open option file “.ctags”Adding tag scopes in universal-ctagsShould I use Universal-ctags?Universal ctags on WindowsHow do I install GNU Global with universal ctags support using Homebrew?Universal ctags with emacsHow to highlight ctags generated by Universal Ctags in Vim?

Add ONERROR event to image from jsp tldHow to add an image to a JPanel?Saving image from PHP URLHTML img scalingCheck if an image is loaded (no errors) with jQueryHow to force an <img> to take up width, even if the image is not loadedHow do I populate hidden form field with a value set in Spring ControllerStyling Raw elements Generated from JSP tagds with Jquery MobileLimit resizing of images with explicitly set width and height attributeserror TLD use in a jsp fileJsp tld files cannot be resolved