Поле́нта (італ. polenta) — італійська страва, яка готується з кукурудзяного борошна і є кашею. Аналогічною стравою в українській кухні є токан, мамалига чи кулеша.
Поширена в північній Італії, особливо в Ломбардії і Фріулі-Венеція-Джулія; а також в італійській частині Швейцарії. Поширена в Хорватії (особливо в Істрії), Словенії (за назвою «жганці»), Болгарії і Сербії (за назвою «качамак»).
Відома з XVI століття, коли кукурудза була завезена в Європу з Америки.
Первісно полента — проста їжа італійських селян, однак в останній час, з винаходом різних страв на її основі, стала популярною навіть у дорогих ресторанах.
Традиційно полента готується у мідному казані, борошно всипають в окріп, потім мішається дерев'яною ложкою протягом 2-6 хвилин (час приготування залежить від номеру помелу борошна. Готова полента має густу консистенцію і повинна триматися на ложці.
На стіл зазвичай подається як гарнір або як окрема страва з різними додатками (грибами, м'ясом, сиром та ін.), у смаженому або запеченому виді і т. д.
Див. також |
Каші
|
---|
| З манної крупи |
Манна • Гур'ївська • Кус-кус • Манна каша
|
---|
| З кукурудзяної крупи |
Атоле • Бануш • Дзикка • Еларджі • Кукурудзяна • Мамалиґа (Кулеша) • Пастель де чокло • Полента • Угалі
|
---|
| З рисової крупи |
Рисова • Ризото • Плов • Паелья • Якбап
|
---|
| З пшона
|
Куліш • Пшоняна • Тетеря
|
---|
| інші |
Вівсяна • Гарбузова • Гречана • Горохова • Качана каша • Машева • Перлова • Ячна • Рьоммеґрьот • Лемішка • Сумаляк • Цампа
|
---|
|
Кукурудза
|
---|
| Види |
Baby • Blue • Dent • Field • Flint • Flour • MON 810 • MON 863 • Quality Protein Maize • Shoepeg • Sweet • Transgenic maize • Waxy • Bolivia varieties • Ecuador varieties • Italian arieties • Sweetcorn varieties
|
---|
| Операції |
Amylomaize • Corn construction • Maize milling • Nixtamalization • Wet-milling • Popcorn maker
|
---|
| Продукти з кукурудзи |
Сирі продукти |
Кукурудзяне борошно • Маса • Mielie-meal • Кукурудзяна олія • Samp • Крохмаль • Steep liquor • Кукурудзяний сироп
|
---|
| Напої |
Атоле • Бурбон • Чампуррадо • Чича • Тесгуїно
|
---|
| Страви |
Арепа • Кукурудзяні пластівці • Фуфу • Уміта • Мамалига • Начос • Полента • Попкорн • Тамале • Тако • Тортилья • Угалі • Бануш
|
---|
| Corn syrup |
Glucose syrup • High fructose corn syrup • Public relations • High maltose corn syrup
|
---|
| Не іжа |
Біопаливо • Кукурудзяна скрипка
|
---|
|
---|
|
Італійська кухня
|
---|
| Основні страви |
Кальцоне • Лазанья • Ньокі • Піца • Равіолі • Ризото • Сальтімбока • Спагеті • Тортеліні • Фритата
|
---|
| Гарніри та закуски |
Антипасто • Брускета • Карпачо • Капрезе • Лардо • Мортаделла • Полента • Прошуто • Фіорі ді зукка
|
---|
| Спеції та соуси
|
Бальзамічний оцет • Болоньєзе • Песто
|
---|
| Сири |
Горгондзола • Грана Падано • Качіокавало • Маскарпоне • Моцарела • Пармезан • Пекоріно • Проволоне • Рікота
|
---|
| Десерти та ласощі |
Амареті • Капучино • Пана-кота • Панетоне • Тирамісу
|
---|
| Алкогольні напої |
Граппа • Кампарі • Лімончело • Мартіні • Самбука
|
---|
|