Стрихнін


















Властивості

Загальні
Хімічна назва

Стрихнідін-10-он

Strychnine2.svg

Хімічна формула

C21H22N2O2

Молярна маса
334,41 г/моль

Фізичні властивості
Температура плавлення
275—285 °C

Оптичне обертання
[α]D −139° (хлороформ), −104,3° (етанол)

Кислотно-основні властивості

pKa
8,26

Токсичність
Пацюки, LD50 (мг/кг)
0,96 внутрішньовенно

Стрихні́н — безбарвна, дуже гірка на смак (поріг відчуття — 1 частина стрихніну на 700000 частин води), кристалічна речовина, за структурною будовою гетероциклічний алкалоїд. Дуже отруйна.


Токсична дія зумовлена зв'язуванням з гліциновими рецепторами мозку (є конкурентним антагоністом їхнього природного ліганду — гліцину).


Розчинність одного граму:


  • у бензені 150 мл

  • в метанолі 250 мл

  • в етанолі 182 мл

  • у хлороформі 6.5 мл

  • у піридині 83 мл

Використовують як пестицид для знищення гризунів.



Отруєння стрихніном |


Смертельна доза — 0,2 г.


Симптоми: збудження, головний біль, задишка. Підвищення тонусу потиличних м'язів, витягуючий біль у жувальних м'язах, судоми до опистотонусу, спазм дихальної мускулатури, асфіксія.


Невідкладна допомога: промивання шлунку, сольове проносне, в/в барбаміл (5 мл 10% розчину), під шкіру морфін (1 мл 1% розчину), димедрол (2 мл 1% розчину). Водне навантаження. Хлоралгідрат у мікроклізмі повторно.



Джерела |


  • Bitter Nemesis: The Intimate History of Strychnine Buckingham, John, CRC Press, 2007, ISBN 978-1420053159.



Popular posts from this blog

1928 у кіно

Захаров Федір Захарович

Ель Греко