Харчування


Харчування (фізіологічний акт) - підтримка життя і здоров'я живого організму за допомогою їжі - процес поглинання їжі живими організмами для підтримки нормального перебігу фізіологічних процесів життєдіяльності, зокрема, для поповнення запасу енергії та реалізації процесів зростання і розвитку. Тварини та інші гетеротрофні організми повинні їсти, щоб вижити; їх раціон і процес поглинання поживних речовин залежить від біологічного класу, до якого вони належать. У для людини і для тварин харчування є звичайним видом повсякденній діяльності.




Зміст





  • 1 Харчування тварин


  • 2 Харчування людини

    • 2.1 Громадське (колективне) харчування


    • 2.2 Раціональне харчування


    • 2.3 Лікувальне харчування



  • 3 Див. також


  • 4 Посилання




Харчування тварин |


Всі тварини є гетеротрофними організмами.





Олені, що поїдають листя


Багато тварин харчуються тільки рослинною їжею, їх називають рослиноїдними.


Хижаки використовують в їжу інших тварин.


Тварини, які харчуються як рослинами, так і тваринами, називаються всеїдними.


Тварини, які вживають в їжу трупи тварин, називаються падальниками.


Тварин, що мешкають усередині або на поверхні тіла рослини або іншої тварини і харчуються за його рахунок, називають паразитами [1].



Харчування людини |


Докладніше: Харчування людини



Андреа Соларіо. Мадонна із зеленою подушкою (близько 1507 року, Лувр).




Обід у кафе


Нормальний перебіг процесів життєдіяльності в організмі багато в чому залежить від того, як організовано харчування людини з перших днів життя. Їжа повинна містити білки, жири, вуглеводи, вітаміни та мінеральні речовини, а також воду в необхідних кількостях. При цьому потреба в загальній кількості і балансі окремих компонентів харчування в першу чергу залежить від віку, виду трудової діяльності та умов життя. Під фізіологічним (раціональним) харчуванням зазвичай розуміють норми, повністю покривають всі енерговитрати організму, а для дітей ще й забезпечують процеси зростання і розвитку [2]. Кількість енергії, що виділяється при засвоєнні організмом того чи іншого речовини називається калорійністю цього продукту.
Засвоюваність поживних речовин різна. З змішаної їжі білки засвоюються на 92%, жири - 95%, вуглеводи - 98%.


Як відзначають ОЕСР і ФАО (2014 року), зернові як і раніше є головним продуктом в раціоні харчування населення світу, проте в багатьох регіонах в результаті зростання доходів населення і темпів урбанізації в раціоні харчування зростає частка білкової їжі, жирів та цукру [3].



Громадське (колективне) харчування |





Їдальня


Докладніше: Громадське харчування

Громадське харчування - галузь народного господарства, сукупність підприємств, що займаються виробництвом, реалізацією та організацією споживання кулінарної продукції [4].


  • Форми харчування в готелі


  • Бортове харчування - їжа і напої, пропоновані пасажира на борту під час авіаперельоту.


Раціональне харчування |





Альберт Анкер, Натюрморт (1896)


Раціональне харчування (лат. rationalis - розумний) - різноманітне і збалансоване за всіма компонентами фізіологічно повноцінне харчування здорових людей. Раціональне харчування є одним з головних компонентів здорового способу життя - один з чинників продовження активного періоду життєдіяльності людини [5].



Лікувальне харчування |


Докладніше: Дієтотерапія

Прийом дієтичної їжі, лікувальне харчування , дієтотерапія (грец. δίαιτα - спосіб життя, режим харчування + грец. θεραπεία - терапія, лікування, оздоровлення, ліки), лікувальний метод, що полягає в терапії різних захворювань, наприклад цукрового діабету, спеціальною дієтою.



Див. також |


  • Дієта

  • Здоровий спосіб життя


Посилання |




  1. Харчування тварин. ebiology.ru (ru). Процитовано 2019-01-12. 


  2. Книга про смачну і здорову їжу / Под ред . акад. Опарін А. І. - [[1 (станція метро)|1]]: Харчова промисловість, 1970. - С. 11.


  3. ФАО і ОЕСР прогнозують низькі ціни на фермерську продукцію і зростання в секторі тваринництва - ІА «Фінмаркет». www.finmarket.ru (ru). Процитовано 2019-01-12. 


  4. ГОСТ Р 50647-94 (дата введення 1 липня 1994 року). Громадське харчування. терміни та визначення. Затверджено Постановою Держстандарту РФ від 21 лютого 1994 року №35. Архів оригіналу за 2012-09-29. 


  5. .com.ua/diet/racional.php Основи раціонального харчування. dietolog.com.ua (ru). Процитовано 2019-01-12. 







Popular posts from this blog

1928 у кіно

Захаров Федір Захарович

Ель Греко