Цукрова тростина (рід)



?

Цукрова тростина


Saccharum officinarum - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-125.jpg


Біологічна класифікація


























Домен:

Ядерні (Eukaryota)


Царство:

Зелені рослини (Viridiplantae)


Відділ:

Вищі рослини (Streptophyta)



Судинні (Tracheophyta)



Насінні (Spermatophyta)



Покритонасінні (Magnoliophyta)


Клас:

Однодольні (Liliopsida)


Порядок:

Тонконогоцвіті (Poales)


Родина:

Тонконогові (Poaceae)
або Злакові (Gramineae)


Підродина:

Panicoideae


Триба:

Andropogoneae


Рід:

Цукрова тростина (Saccharum)


Підвиди

  • Saccharum arundinaceum

  • Saccharum brevibarbe

  • Saccharum fulvum

  • Saccharum giganteum

  • Saccharum officinarum

  • Saccharum ravennae

  • Saccharum robustum

  • Saccharum spontaneum


Посилання












Commons-logo.svg Вікісховище:

Saccharum

Wikispecies-logo.svg Віківиди:

Saccharum

EOL logo.svg EOL:

108041

ITIS logo.svg ITIS:

42054

US-NLM-NCBI-Logo.svg NCBI:

4546

Цукро́ва трости́на (Saccharum) — рід, від 6 до 37 видів (залежно від інтерпретації) високих трав'янистих рослин родини тонконогові (злакові) (підродини Panicoideae, триби Andropogoneae). Всі вони походять із субтропічних та тропічних районів Старого світу. У них міцні волокнисті стебла, багаті на цукор, які сягають від 2 до 6 метрів заввишки. Всі види цукрової тростини схрещуються, і головні комерційні сорти є складними гібридами, разом відомі як Saccharum officinarum complex.




Зміст





  • 1 Використання


  • 2 Історія


  • 3 Цікаві факти


  • 4 Примітки


  • 5 Див. також




Використання |


Цукрова тростина вирощується у багатьох країнах світу, що разом виробляють урожай у 1,32 млрд тонн (у 6 разів більше, ніж цукрового буряка). На 2005 рік найбільшим виробником у світі була безумовно Бразилія. Використання цукрової тростини включає виробництво цукру, меляси, рому і етанолу для палива.


Щоб позбутись зайвого листя перед збиранням цукрової тростини поле з тростиною підпалюють.



Історія |


Цукрова тростина походить з острова Нова Гвінея. Товсте стебло зберігає багато енергії у вигляді сахарози в соку, її досить легко виділити, випарюючи воду. Мешканці Нової Гвінеї першими почали вживати стебла тростини як їжу. Звідти рослина поширилася всією Південно-східною Азією, потрапила до Індії, а вже з неї — до Китаю, Кореї та Японії[1]


Індійці першими почали виробляти з соку цукрової тростини кристалічний цукор. Це сприяло пощиренню культури на захід — до Персії, Середземномор'я та на острови Атлантичного океану. Вона була серед перших культурних рослин, завезених до Америки іспанцями і португальцями[2].


Цукрова тростина почала інтенсивно вирощуватися в басейні Карибського моря, і все ще вирощується там на деяких островах. Протягом колоніальних часів цукор був головним продуктом трикутної торгівлі з Новим Світом (разом з продуктами європейських промислових підприємств і африканськими рабами). Франція вважала свої острови, де вирощувалася цукрова тростина, такими цінними, що фактично віддала Британії Канаду в обмін на повернення Гваделупи, Мартиніки та острова Святої Люсії після Семирічної війни 1756—1763 років. Голландці так само утримували Суринам, цукрову колонію в Південній Америці, замість повернення Нових Нідерландів (Нового Амстердама).





Saccharum officinarum, що вирощується на Гавайях


Кубинський цукор знаходив постійний збут на ринку СРСР, а розпад цієї країни привів до закриття більшої частини кубинської цукрової промисловості. Цукрова тростина зберігає важливу частину економіки Барбадосу, Домініканської республіки, Гваделупи, Ямайки, Гренади і інших островів. Промисловість цукрової тростини — головний продукт експорту багатьох країн Карибського моря, але очікується, що його значення впаде після скасування європейських торговельних переваг у 2009 році згідно з рішенням СОТ.


Виробництво цукрової тростини також поширене на багатьох тропічних тихоокеанських островах, переважно Гаваях і Фіджі. На цих островах цукор почав домінувати на економічному та політичному ландшафті після вторгнення у тубільні суспільства європейців і американців, які просували імміграцію з різних азійських країн для забезпечення плантацій працівниками. Політика цукрової промисловості створила нову етнічну структуру островів та справила глибокий вплив на сучасну політику і суспільство на цих островах.


Зараз Бразилія є головним виробником цукрової тростини, яка використовується переважно для виробництва цукру і етанолу, який в свою чергу застосовується для створення поширених у Бразилії видів біопалива — спирто-бензину та біодизельного палива.



Цікаві факти |


У Стародавній Індії для скріплення каменів у будівлях каменярі використовували вапно, розмішане соком цукрової тростини, що і надавало вікову міцність старовинним вежам і храмам[3].



Примітки |




  1. Михайло Мустафін. Цукор. Солодка (може, навіть занадто) історія — К., 2018, с.11-15


  2. Михайло Мустафін. Цукор. Солодка (може, навіть занадто) історія — К., 2018, с.20-23, 35-38


  3. Верзилин Николай Михайлович // «По следам Робинзона», «Сады и парки мира» — Ленинград, 1964, — 574 с. Формат 84Х108 1/16 Уч.-изд. л. 39,98 + 16 вклеек = 43,39 Тираж 50 000 екз.



Див. також |


  • Список родів родини Тонконогових

  • Цукровий буряк





Popular posts from this blog

1928 у кіно

Захаров Федір Захарович

Ель Греко